PlusNieuws

Crowdfunding moet noodlijdend Pirates aan coronazelftests helpen

Door de coronamaatregelen in de honkbalcompetitie komt landskampioen Amsterdam Pirates in de problemen. De verplichte coronazelftest voor alle spelers – twee keer per week – kost de club te veel geld om zelf op te hoesten. Daarom heeft men de hoop nu gevestigd op crowdfunding.

Thomas Sijtsma
 Zonder kaartverkoop of baromzet heeft Pirates vrijwel geen inkomsten. Beeld Eva Plevier
Zonder kaartverkoop of baromzet heeft Pirates vrijwel geen inkomsten.Beeld Eva Plevier

Pirates staat het water aan de lippen. Door de coronacrisis was in het najaar de clubkas al zo goed als leeg, waardoor de honkbalclub een beroep deed op het gemeentelijk noodfonds. Nu de nieuwe competitie op het punt van beginnen staat, zijn er opnieuw financiële zorgen.

Dat komt met name door de verplichte zelftests, die alle spelers en begeleidende staf minimaal tweemaal per week moeten ondergaan. Deze regel is vastgelegd in het protocol van NOC*NSF, waarmee de Nederlandse sportkoepel coronabesmettingen buiten de sportvelden hoopt te houden. De nationale honkbalcompetitie is aangewezen als topsport en mag worden afgewerkt, mits het handboek aan regels in acht wordt genomen.

Het probleem is dat er bij Pirates in Osdorp geen geld is voor de zelftests. NOC*NSF biedt ze voor 4,50 euro per stuk aan, maar voor de Amsterdamse honkbalclub gaat het om 120 tests per week voor Heren 1 en Dames samen. Via crowdfunding hoopt de club 4500 euro op te halen om alle tests te financieren.

Geen kaartverkoop

Andere clubs in de hoofdklasse kampen met hetzelfde probleem. HCAW uit Bussum is ook een doneeractie gestart. “De eerste wedstrijden zijn al op 28 april,” zegt Tobias Kuipers, bestuurslid van Pirates. “Ik sluit niet uit dat er dan amper tegenstanders in de competitie zitten. Een groot deel van de verenigingen weet niet hoe ze de financiën rond moeten krijgen.”

Kuipers ziet geen ander alternatief voor de club dan deze crowdfunding. “Anders moeten we ons terugtrekken uit de competitie. De mannen zijn landskampioen, dus dat is echt onze eer te na. Het houdt echter wel een keer op. We kunnen vertrouwen op een groep fans en liefhebbers die ons hun geld schenken, maar dit kunnen we niet van ze blijven vragen. Op dit moment zijn we er wel heel blij mee, natuurlijk.”

Niet alleen in het honkbal op het hoogste niveau zijn de zorgen groot. In alle topsportcompetities, waarvan de meeste al in januari zijn begonnen, wankelen clubs. Zonder kaartverkoop en inkomsten uit de kantine komt er amper geld binnen.

Zo trok Peel Push uit Meijel zich zelfs tijdelijk terug uit de eredivisie voor volleybalvrouwen. De handbalcompetities, met daarin de Amsterdamse vrouwen van VOC, begonnen dit jaar zelfs helemaal niet.

NOC*NSF geeft in een reactie aan dat er alles aan wordt gedaan om de zelftests zo goedkoop mogelijk aan te bieden aan clubs. In sommige sporten betaalt de bond de kosten voor de zelftests, bijvoorbeeld in het korfbal.

Geen bonussen of vergoedingen

Kuipers en andere bestuursleden zijn de wanhoop soms nabij. “De reserves zijn nu wel echt op. We hebben nu ruim een jaar aan ervaring met coronaregels, maar het woord ‘overleg’ komt daar niet in voor. Elke keer valt een stapel papieren op de deurmat en daar moet je je als club maar naar schikken. Als bestuur doen we dit allemaal vrijwillig en er zit echt een limiet aan de tijd die we hebben om uit te vinden hoe alles werkt.”

Met de spelers zijn al in een eerder stadium afspraken gemaakt. “We hebben gevraagd of ze collectief wilden afzien van bonussen en vergoedingen. Er is simpelweg geen geld voor. We vinden het fantastisch dat ze allemaal akkoord zijn gegaan.”

Het bestuur van Pirates zoekt naar manieren om toch een inkomstenstroom te genereren. In normale jaren zou er al gestart zijn met de verkoop van seizoenskaarten, maar niemand weet vanaf wanneer publiek weer welkom is. Dus welke prijs betalen fans dan voor zo’n kaart?

Kuipers en andere bestuursleden vinden een ingekort wedstrijdprogramma, dat normaal tot het najaar duurt, in geval van nood ook een optie. “Bij een halve competitie hebben we de helft van de testkosten. En anders zijn we hopelijk allemaal in juli gevaccineerd, dan zullen de protocoleisen ook minder streng zijn.”

Meer over