Nieuws

Clubs en KNVB hekelen misdragingen fans: ‘Wil geen weldenkend mens iets mee te maken hebben’

De betaald voetbalclubs en de KNVB hebben middels een statement afstand genomen van de misdragingen van supporters in de afgelopen weken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het statement staat dat alles in het voetbal weer bijna bij ‘het oude normaal is', maar dat dat nog niet vlekkeloos gaat. “Helaas moeten we na zo’n tien speelrondes constateren dat supporters zich nog niet bij alle wedstrijden normaal weten te gedragen: spelers zijn bekogeld met plastic bekers bier, met spreekkoren zijn specifieke personen en bevolkingsgroepen beledigd en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats.”

Het probleem beperkt zich overigens niet tot Nederland. “Het lijkt om een maatschappelijk en ook internationaal probleem te gaan, dat men zich na de eerder opgelegde coronabeperkingen nu grenzeloos laat gaan. Dat zien wij ook terug in het voetbal.”

“Soms al dagen van tevoren wordt een vijandige sfeer gecreëerd waarin sommigen zichzelf lijken te verliezen. Het begint vaak met ludieke acties, maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben.”

En dus doen de KNVB en de betaalde clubs een oproep. “Betaald voetbal is topsport en topamusement. Rivaliteit geeft hier een extra dimensie aan, maar kent wel duidelijke grenzen. De partijen vinden dat de recente reeks misstanden direct moet stoppen. Zij gaan daarom de komende dagen met elkaar bespreken hoe we gezamenlijk het tij kunnen keren. Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z’n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten.”

Meer over