PlusReportage

Circus Evenepoel draait op volle toeren

In augustus stortte hij in een ravijn, nu verwacht wielergek Vlaanderen niets minder dan een Girozege van Remco Evenepoel. Het Belgische talent is 21 jaar en moet zijn land eindelijk weer eens aan een zege in een grote ronde helpen. Kan hij dat aan? ‘Remco moet af en toe zijn klep houden.’

Daniël Dwarswaard
Remco Evenepoel tijdens de zesde etappe van de Giro d’Italia. Beeld AP
Remco Evenepoel tijdens de zesde etappe van de Giro d’Italia.Beeld AP

In Vlaamse huiskamers werd al gejuicht. Ook de Belgische commentator van Eurosport kon zijn enthousiasme niet meer bedwingen, maar na een minuutje bleek donderdag na de eerste finish bergop in deze Giro toch niet Remco Evenepoel, maar de Hongaar Attila Valter de roze trui te hebben gepakt. Zie de symboliek: iedereen kijkt zo nadrukkelijk naar de jonge Belg dat anderen worden vergeten.

De Belgische kranten pakken elke dag groots uit. Pagina’s vol over deze Vlaamse held op twee wielen. Elke hoestbui is nieuws, compleet met speciale rubrieken als ‘Giro di Remco’. Een achternaam heeft hij niet meer, het is ‘Remco, Remco, Remco.’ Negen maanden geleden lag Evenepoel in een ravijn, nadat hij tijdens de Ronde van Lombardije in een afdaling over een muurtje was gekukeld. Hersteld van die zware blessure, onder meer een bekkenbreuk, is hij nu terug. Het realisme was er vooraf nog wel: als 21-jarige kun je dan de Giro toch niet winnen? Maar nu de Ronde van Italië eenmaal bezig is, is alle nuance verdwenen.

Hij moet en zal de volgende zijn

Dat is wel te verklaren, kijkend naar hoe goed hij nu al rijdt. Evenepoel, die in de jeugd van PSV en Anderlecht voetbalde en pas vanaf 2017 serieus fietst, heeft al gekke dingen laten zien. Solo’s à la Mathieu van der Poel, maar ook lekker stampend tijdens tijdritten – hij was al Europees kampioen in die discipline. Een klassieker als San Sebastian staat ook al op zijn erelijst.

De laatste keer dat een Belg een grote ronde won, is een eeuwigheid geleden. Johan de Muynck was het. In 1978 won hij de Giro. Na de enorme overmacht van Eddy Merckx in de Tour en de Giro en na de Tourzege van Lucien van Impe in 1976. Freddy Maertens won de Vuelta nog in 1977. ‘Remco’ moet en zal de volgende zijn.

Iemand die zich enigszins kan inbeelden hoe dat voor Evenepoel moet zijn, is Tom Boonen. Op de schouders van die oud-renner (40) rustte ook ooit de druk van het wielermaffe Vlaanderen. Ook bij de winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen (3x) en Parijs-Roubaix (4x) was elke scheet nieuws.

Nog heel wat boterhammen

“Persoonlijk heb ik nooit echt last gehad van die druk. Op de krantenkoppen wordt een beetje zout en peper gegooid, zo werkt dat,” zegt Boonen. “Voor Remco is het nu wel anders. In mijn tijd bleef kroegpraat aan de toog. Nu met sociale media komt dat rechtstreeks digitaal bij je binnen. Remco heeft er nog wel een handje van om van zich af te bijten, hij is zo bezien echt een kind van zijn generatie. Beter af en toe de klep houden, maar dat komt wel met de jaren.”

Evenepoel voldoet niet aan het clichébeeld van de nuchtere, verlegen Vlaming. Sterker, hij is altijd wel goed voor wat gepeperde uitspraken. Zelfs Eddy Merckx trapte al een keer op de rem door te zeggen dat ‘Evenepoel nog heel wat boterhammen’ moet eten.

Boonen kent Evenepoel redelijk goed, ze gaven al vaker samen interviews. Een paar jaar geleden fietsten de twee een stukje. “Die enorme verwachtingen zijn ergens wel te verklaren. Hij heeft al zo vaak verbaasd, hij is een uitzonderlijke atleet. Die druk die hem wordt opgelegd, is abnormaal, maar ik snap wel hoe het komt. Het heeft wel iets van een mooi drama, na zo’n zware val weer terugkeren. Plak daar het verlangen van een wielernatie aan vast en je hebt deze cocktail. Ik geloof dat Remco een olifantenhuid heeft, dat zit wel goed. Wat er in België gebeurt als hij de Giro wint? Dan gaan we ons allemaal druk maken wanneer hij de Tour gaat winnen.”

Caleb Ewan wint weer

De zevende rit van de Ronde van Italië is gewonnen door de Australische sprinter Caleb Ewan (26). De renner van Lotto-Soudal won de ­massasprint bergop in Termoli. Ewan won woens­dag ook al de vijfde etappe. Dylan Groenewegen, al eens vierde en achtste, finishte als zevende. Met de roze trui voor het eerst om de schouders van de jonge Hongaar Attila Valter (22) begon het peloton aan een 181 kilometer lange en vlakke rit van Notaresco naar Termoli. Een vluchtgroepje met Simon Pellaud, Umberto Marengo en Mark Christian kreeg maximaal vijf minu­ten voorsprong en werd zo’n zeventien ­kilometer voor de finish bijgehaald, waarna Caleb Ewan oppermachtig was in de sprint.

Zaterdag gaat de achtste etappe over 170 vlakke kilometers van Foggia naar Guardia Sanframondi. (ANP)

Meer over