Chelsea slaat eerste slag

LONDEN - Chelsea heeft woensdagavond in de compleet Engelse halve finale in de Champions League tegen Liverpool een eerste, kleine slag geslagen. De Londense ploeg won op eigen veld met 1-0. Volgende week volgt de allesbeslissende return op Anfield.De wedstrijd was al vooraf erg beladen. De beide coaches hebben de gewoonte om elkaar op het scherp van de snede te bestrijden in de media en dit duel was daarop geen uitzondering. Liverpool-coach Rafael Benitez begon daar al direct na de gewonnen kwartfinale tegen PSV mee. ''We waren altijd goede vrienden'', zei hij over José Mourinho. ''Tot we van Chelsea begonnen te winnen.''

Ook in de persconferenties voorafgaand aan de halve finale zochten de heren de verbale confrontatie. Mourinho verklaarde Liverpool tot favoriet omdat Chelsea een aantal spelers mist. Bovendien sprak hij de verwachting uit dat de bezoekende club Didier Drogba zou 'zoeken' omdat hij op scherp staat voor de return. Benitez reageerde daar op zijn beurt quasi-onbegrijpend op.

De woordenstrijd is in de Engelse media groot nieuws, de twee ploegen treffen elkaar vaak en bij elke ontmoeting is het raak. Het hoogtepunt tot nu toe was de halve finale van de Champions League van 2005, die tussen dezelfde clubs ging. Liverpool won destijds en legde uiteindelijk ook beslag op de eindzege in het toernooi.

Benitez verraste in zijn opstelling door Boudewijn Zenden speeltijd te gunnen. De Limburger is in belangrijke wedstrijden niet vaak basispeler, maar kreeg in het duel met Chelsea het vertrouwen van coach Benitez. Ook Dirk Kuijt speelde vanaf het begin, hij vormde voorin een koppel met Craig Bellamy.

Bij Chelsea ontbrak een Nederlandse inbreng - al viel oud-Feyenoorder Salomon Kalou een kwartier voor tijd in - omdat Arjen Robben nog altijd geblesseerd is. De linkerspits was overigens niet de enige speler die er woensdag niet bij was. Trainer José Mourinho kon woensdagavond ook geen beroep doen op de Duitse middenvelder Michael Ballack. Michael Essien was geschorst voor het eerste duel van het Engelse onderonsje in de halve finale.

Liverpool had besloten om in de uitwedstrijd in Londen een stuk aanvallender te spelen dan het doorgaans doet. Daardoor ontstond veel ruimte voor Chelsea, dat daar vooral met Didier Drogba dankbaar gebruik van maakte. De Ivoriaan was al enkele keren gevaarlijk geweest, voordat hij in de 29e minuut de assist gaf voor de 1-0. Drogba worstelde zich knap langs Daniël Agger en stelde Joe Cole in staat in de openingstreffer te maken.

In de tweede helft gooide Liverpool in de jacht op de gelijkmaker alle schroom van zich af. In de 53e minuut was Steven Gerrard met een fantastische volley dicht bij de 1-1, maar doelman Peter Cech redde nog net.

De aanvalsdrang van de bezoekers leverde uiteindelijk niet erg veel op; eigenlijk was Chelsea uit counters de gevaarlijkste ploeg, maar slaagde er niet in om het verschil groter te maken, waardoor de tweestrijd volgende week op Anfield wordt beslist. (ANP)

© Het Parool, 26-04-2007

Meer over