Plus

Champions League voor vrouwen is geen miljoenenbal

Woensdagavond spelen de vrouwen van Ajax tegen Sparta Praag hun eerste wedstrijd in de knock-outfase van de Champions League. Waar het toernooi de mannen tientallen miljoenen oplevert, spelen de vrouwen voor een schijntje.

Annemarie Postma
4 oktober 2017: Linda Bakker zet Ajax op 1-0 tegen Brescia in de Champions League Beeld ANP
4 oktober 2017: Linda Bakker zet Ajax op 1-0 tegen Brescia in de Champions LeagueBeeld ANP

Een premie van 20.000 euro. Met de 12.000 euro die de Uefa erbij rekent voor vluchten binnen 2,5 uur, kom je uit op een totaalbedrag van 32.000 euro.

Dat is wat de vrouwen van Ajax krijgen voor hun optreden in de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de Women's Champions League.

Of dat voldoende is om alle kosten - denk aan beveiliging, reiskosten, overnachtingen en vervoer van en naar het stadion in Praag - te dekken, is nog de vraag.

Voor een goedkope avondvlucht hoeven de speelsters in elk geval niet te vrezen, zegt Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax. "We maken keuzes op basis van wat het ­beste is voor het team." En als de spaarpot leeg is?

"Dan moet ik naar de directie en beargumenteren waarom de vrouwen meer geld nodig hebben." Een normale gang van zaken, volgens de oud-speelster. "Ik heb niet het gevoel dat ik er extra hard aan moet trekken. Dat is het mooie van een club als Ajax, de vrouwen worden hier serieus genomen."

Marktwaarde
Toch klinken er kritische geluiden, bijvoorbeeld uit Scandinavië, weet Kirsten van de Ven. De manager vrouwenvoetbal bij de KNVB was tussen 2010 en 2015 als speelster van de Zweedse clubs Tyresö FF en daarna FC Rosengård actief in de Champions League.

"Het was met name reisgeld. Als je een club als het Deense Brøndby lootte, had je geluk, maar met een beetje pech moest je met het vliegtuig naar Rusland en maakte de club verlies. De voorzitter van Rosengård heeft al eens een brief gestuurd naar de ­Uefa met commentaar op de verdeling tussen de mannen en vrouwen."

"Al verschuift het maar met 1 procent, dan schieten we al een heel eind op. We hebben vorige zomer met het EK gezien dat de sport potentie heeft. Als je meer investeert in clubs en faciliteiten, gaat het spelniveau omhoog en stijgt ook de marktwaarde."

Dat de marktwaarde nog verschilt met de mannen, is niet verrassend. Koster: "Wedstrijden van de mannen hebben een groter bereik, dus daar gaat meer geld in om." De vrouwen van Ajax hadden vorig seizoen wel de primeur bij Ziggo Sport, dat voor het eerst een wedstrijd in de Champions League voor vrouwen uitzond. Ook de wedstrijd tegen Sparta Praag wordt woensdagavond (19.00 uur) live uitgezonden.

Volle tribunes
Vooral de manier waarop de competitie wordt neergezet, kan de amusementswaarde laten stijgen, denkt Koster. In tegenstelling tot bij de mannen begint het hoofdtoernooi bij de vrouwen meteen met een knock-outfase. "Wij moeten ook naar het poulesysteem toe. Stel dat je in een groep komt met Barcelona en Juventus, dan heb je meteen twee clubs met een grote naam."

Vorig jaar, bij het debuut van Ajax in het hoofdtoernooi tegen Brescia, zaten de tribunes vol, die kans is er woensdagavond ook.

Om de wedstrijd laagdrempelig te houden heeft de club gekozen voor een toegangsprijs van 2,50 euro. Koster: "Het vrouwenvoetbal zit nog in de fase dat je mensen niet wilt afschrikken met een toegangsprijs."

Premies
Hoeveel de speelsters zelf overhouden aan het Europese avontuur, is afhankelijk van de premieregelingen in hun contract. Het winnen van de Champions League leverde Olympique Lyon, met de Nederlandse Shanice van de Sanden, een bedrag van 250.000 euro op. Over de premie­regeling wil Leoni Blokhuis, die met haar bedrijf Flowsports de aanvalster begeleidt, weinig kwijt.

"Maar beter dan Olympique Lyon ga je het niet tegenkomen in het vrouwenvoetbal. Dat speelsters een extraatje krijgen voor het bereiken van een volgende ronde, is in het buitenland normaal. Bij Nederlandse clubs minder."

Op de premieregeling voor speelsters van Ajax wil Daphne Koster niet ingaan. Kirsten van de Ven, die met FC Rosengård een kwartfinale speelde, heeft nooit een bonus gekregen. "Dat we überhaupt Champions League speelden, vond ik al supervet. Je speelt tenslotte tegen ­Europese topteams."

De Champions League voor vrouwen

De Uefa Women's Champions League werd in 2001 in het leven geroepen, toen nog onder de naam Uefa Women's Cup. Ajax, de kampioen van de eredivisie, heeft zich via een minitoernooi geplaatst voor het hoofdtoernooi, dat begint met een knock-outfase tussen de laatste 32 clubs.

Dat er bij de vrouwen geen ­poulefase is, ligt aan de grote onderlinge verschillen tussen clubs. De Uefa vindt te grote uitslagen nadelig werken voor de uitstraling van de sport.

Sinds 2010 wordt er prijzengeld uitgekeerd. Voor deelname aan elke ronde krijgen clubs een bedrag van 20.000 euro. Dit geldt tot en met de halve finale.

Daarbovenop ­ontvangen clubs een bonus. Voor de verliezers in de eerste ronde is dat 20.000 euro, voor de achtste finale 30.000 euro, in de kwartfinale 40.000 euro en de verliezend halve finalist krijgt 70.000 euro. Naar de verliezer in de finale gaat 200.000 euro, de winnaar ontvangt een bedrag van 250.000 euro.

Meer over