Plus

Chagrijn bij PSG: Messi’s ster is tanende, en het nieuwe boegbeeld Mbappé loopt straks gratis de deur uit

Terwijl de oude ster Lionel Messi worstelt, flitst de nieuwe – Kylian Mbappé – als nooit tevoren. Het leidt tot chagrijn, trots en onrust tegelijk in Parijs. Verslag van twee dagen in de wondere wereld van Paris Saint-Germain.

Sjoerd Mossou
Kylian Mbappe (r) en Lionel Messi vieren de 1-0 winst op Real Madrid, dinsdag in de achtste finale van de Champions League. Beeld AFP
Kylian Mbappe (r) en Lionel Messi vieren de 1-0 winst op Real Madrid, dinsdag in de achtste finale van de Champions League.Beeld AFP

In het hart van de foto zitten ze gebroederlijk naast elkaar, de nieuwe ster en de oude, op een groot billboard aan de Champs Élysées in Parijs. Lionel Messi en Kylian Mbappé glimlachen in het shirt van Paris Saint-Germain, te midden van een kleurrijk trosje mannen en vrouwen.

Het is weer typisch zo’n reclamefoto waarop alles samenkomt wat PSG wil zijn. Een voetbalclub van absolute wereldsterren, een lifestylemerk, een uithangbord van kledingsponsor Nike, de trots van Qatar én een stoere afspiegeling van het hedendaagse, multiculturele Parijs. O ja, en ook nog de Champions Leaguewinnaar van 2022 uiteraard, na tien jaar van hallucinerende investeringen.

‘Geen plannen of ideeën’

Dat is nogal veel tegelijk, zo blijkt. Vorige week nog uitte de fanatieke supportersgroep Collectif Ultras Paris in een open brief stevige kritiek op het clubbeleid. ‘Jullie gedragen je als een verwend kind, met jullie verzameling sterren (...) zonder plan of idee.’

De ironie wil dat Paris Saint-Germain onaantastbaar bovenaan staat in de Franse competitie. Het won dinsdag de eerste wedstrijd tegen rivaal Real Madrid in de achtste finale van de Champions League (1-0). Ogenschijnlijk verloopt alles volgens planning sinds de spectaculaire komst van Messi in augustus, het laatste gouden puzzelstukje in het ‘project PSG’.

De club heeft aanhang in de ruige banlieues, binnen de deftige Parijse jetset en alles daar tussenin. Rijk en modaal, toeristen en locals. Eenmaal binnen is het Parc des Princes al net zo veelkleurig. Maar achter de coulissen gaat veel onrust en chagrijn schuil. Trainer Mauricio Pochettino is nu alweer een ‘dead man walking’ in Parijs, ondanks zijn schijnbaar goede relatie met de meeste grote namen. Opvolger Zinedine Zidane staat naar verluidt al klaar in de catacomben.

Absurd brede selectie

Het voetbal is vrijwel wekelijks teleurstellend om naar te kijken bovendien. Grote namen, onder wie Oranje-international Georginio Wijnaldum, stoeien met hun perspectief binnen de absurd brede selectie. Het moeizame spel van Messi begint daarbij met de week zorgelijker te worden, een voorzichtige opleving in de laatste weken ten spijt.

En boven alles hangt het rumoer rond juist Mbappé, de nieuwe ster die komende zomer transfervrij de deur uit dreigt te lopen. Contractonderhandelingen liepen steeds opnieuw op niets uit, tot grote frustratie van de clubleiding. De geniale Mbappé vertegenwoordigt een reusachtig kapitaal, en de jonge Franse aanvaller komt ook nog uit Bondy, een wat rauwe voorstad van Parijs op amper vijftien kilometer van het Parc des Princes.

Het maakt Mbappé tot het natuurlijke boegbeeld van Parijs: sportief, cultureel, marketingtechnisch en puur economisch. Wat Messi grofweg vijftien jaar voor Barcelona heeft betekend, had Mbappé voor PSG moeten worden. Maar het zal er vrijwel zeker niet van komen.

Pijnlijk gezichtsverlies

Je hoefde dinsdagavond maar naar de kraker met Real Madrid te kijken in het Parc des Princes, of je zag het plot voor je ogen voltrekken. De oude vedette Messi worstelde, alweer, resulterend in een gemiste strafschop in de stromende regen. Zijn natuurlijke opvolger liep iets verderop op links, pas 23 jaar, flitsend en weergaloos als een jonge God.

Terwijl vlak voor tijd zelfs even een fluitconcert neerdaalde op Messi, besliste Mbappe de wedstrijd niet veel later, als een symbolische wisseling van de wacht. In het spoor van de doelpuntenmaker, die met de armen gespreid richting publiek holde, hobbelde Messi er bedeesd glimlachend achteraan.

Mbappé gaat vrijwel zeker naar Real Madrid. Afgelopen zomer bood de Spaanse club nog 180 miljoen euro, inmiddels is duidelijk dat de overstap er binnenkort alsnog komt, maar dan zelfs zonder transfersom. “Ik heb nog niet besloten,” zegt Mbappé zelf, maar na afloop van de winst op Real Madrid stond hij alvast in keurig Spaans de pers te woord. In Madrid twijfelt niemand meer aan zijn komst.

Het zou een ronduit pijnlijk gezichtsverlies betekenen voor PSG en zijn Qatarese eigenaren. De grote nieuwe ster kwijtraken – en vervolgens achterblijven met de oude, overduidelijk op zijn retour. Verkeerd gegokt, zou je cynisch kunnen zeggen. Met Neymar, Mbappé en Messi kun je blijkbaar ook een wereldster teveel hebben.

Matig spel Messi

Daarmee begint de spectaculaire komst van Messi in Parijs stilaan op een tragedie te lijken. Niet vanuit marketingoogpunt: de shirtjes met rugnummer 30 vliegen nog altijd gretig over de toonbank en op de voorzijde van het Parc des Princes prijkt zijn reusachtige beeltenis. ‘Paris Golden City’ staat eronder, verwijzend naar de meest recente Gouden Bal van Messi. De explosief gegroeide mediawaarde van de club, het social media-bereik en een lange reeks nieuwe sponsordeals wegen ruimschoots op tegen de (transfervrije) investering van afgelopen zomer.

Maar sportief ligt dat allemaal heel anders. Sinds zijn komst naar Parijs gaat niets meer vanzelf, lijkt het wel. In de Franse competitie scoorde hij pas twee keer. In de winterstop liep Messi een covidbesmetting op in Argentinië, waarna hij worstelde om weer fit te worden. Kleine blessures en pijntjes, verre reizen voor interlands, matig spel: je kunt nog niet bepaald zeggen dat Messi de verwachtingen waarmaakt.

“Het lijkt wel of hij zijn broer heeft gestuurd,” zei televisiecommentator en oud-voetballer Jérôme Rothen deze week.

Dienende rol

Daar kun je ook genuanceerder naar kijken. Op zijn 33ste neemt Messi binnen het elftal van PSG steeds meer een regisserende, dienende rol aan. Hij verdeelt het spel als een verkapte middenvelder, zoekt naar openingen en loopt relatief veel.

Tegen Real Madrid speelde Messi ongelukkig, geen speler leed zoveel balverlies als hij, maar strategisch gezien lijkt de puzzel van Pochettino wel steeds meer in elkaar te vallen. Vorige week tegen titelhouder Lille was al een vleug van verbetering zichtbaar (1-5). Stel je voor dat Messi in de komende maanden écht goed gaat spelen.

Maar dat is tegelijkertijd ook domweg noodzakelijk. Het project van PSG en eigenaar Qatar Sports Investments staat dit seizoen op een cruciaal kruispunt. Nooit had de Franse topclub zoveel kwaliteit in zijn selectie, met ook nog geweldige spelers zoals Neymar, Marco Verratti, Leandro Paredes en Achraf Hakimi.

De landstitel zal geen probleem worden, maar voorzitter Nasser Al-Khelaifi en zijn familie eisen niets anders dan winst in de Champions League. Messi zal de komende jaren eerder minder worden dan beter, en zonder Mbappé wordt de missie straks alleen maar moeilijker. Dit seizoen móet het gebeuren.

“Nee, ik voel niet meer druk dan normaal in dit vak,” zegt trainer Pochettino daarover. “Jullie zien het als een probleem, trainer zijn van zoveel goede spelers. Voor mij is het precies andersom. Het is juist een voorrecht.”

Meer over