PlusAchtergrond

Carolijn Brouwer, boegbeeld in nieuwe Nederlandse boot Ocean Race: ‘Is dit nog wel menselijk?’

Carolijn Brouwer, Nederlands succesvolste zeezeilster, is het boegbeeld van een nieuwe Nederlandse boot in de prestigieuze Volvo Ocean Race – de zeilwedstrijd die draait om afzien en uitdaging. ‘Ik heb momenten gehad dat ik mijn linkerbeen niet meer voor mijn rechter kon zetten.’

Lisette van der Geest
Carolijn Brouwer (staand naast het zeil) tijdens de Volvo Ocean Race in 2018, de editie die ze won. Beeld Eric Brinkhorst/EPA
Carolijn Brouwer (staand naast het zeil) tijdens de Volvo Ocean Race in 2018, de editie die ze won.Beeld Eric Brinkhorst/EPA

Natuurlijk, ook Carolijn Brouwer (48) dacht weleens: waarom doe ik dit? Er zijn niet veel uitdagendere omstandigheden dan zeilen in de Ocean Race, de meest prestigieuze wedstrijd rond de wereld, waarin het maandenlang draait om afzien en extreme omstandigheden, en luxe ver te zoeken is. Brouwer deed drie keer eerder mee en won de laatste keer, inmiddels vier jaar geleden. Nu maakt ze zich op voor een nieuwe editie.

“Ik begin steeds meer te geloven in wat Sir Peter Blake heeft gezegd,” zegt Brouwer, terwijl ze een quote van de wereldberoemde zeezeiler aanhaalt. “Als het eenmaal in je bloed zit, krijg je het er niet meer uit.”

Bij Brouwer zit zeilen onmiskenbaar in het bloed. Ze won meerdere wereldtitels, deed drie keer mee aan de Olympische Spelen en werd twee keer verkozen tot beste zeilster van het jaar. Ook zijn zij en haar toenmalige teamgenote, de Française Marie Riou, de eerste en enige vrouwen die ooit de Ocean Race wonnen.

Extra adrenaline

Eerst nog even over het afzien: “Ik heb momenten gehad dat ik mijn linkerbeen niet meer voor mijn rechter kon zetten, zo moe was ik. Dat je denkt: is dit nog wel menselijk? En dat je alleen maar naar degene naast je hoeft te kijken om te zien dat hij of zij precies hetzelfde voelt als jij.”

“Maar dan vind je een soort extra adrenaline, een soort versnelling. De groepsband is op zo’n moment zo enorm sterk, dat je het niet alleen graag voor jezelf, maar ook voor degene naast je wilt doen. De euforie als het dan ook nog eens lukt, als groep, maakt dat gevoel vele malen sterker. Dat is iets wat mij altijd zal bijblijven, dat teamgevoel. Dat nu ook voor elkaar krijgen is mijn voornaamste doel.”

Eind april werd bekend dat op 15 januari in Alicante voor de dertiende keer een Nederlands team aan de start verschijnt bij de Ocean Race. Het is een campagne van Sailing Holland en DutchSail met meerdere sponsors. Brouwer is het boegbeeld van het project en er wordt gefocust op toekomstige generaties. “Het volledige budget is er nog niet, maar we kunnen van start.” Brouwer brengt haar ervaring mee, wil haar kennis delen met jonge zeilers, al is de rol- en teamindeling nog onduidelijk.”

De rol van schipper lijkt voorbestemd voor Brouwer. “Die ambitie zou ik best hebben. Maar ik heb ook bij Dongfeng (de Chinees-Franse boot waarmee Brouwer de vorige editie van de Ocean Race won, red.) geleerd dat je de beste persoon op de beste plek moet zetten. Als ik dat op een gegeven moment niet blijk te zijn, heb ik er totaal geen moeite mee om opzij te stappen.”

Ambities

In april was Brouwer in het Franse Hyères, bij de World Cup, waar ze als coach actief was voor een aantal Australische zeilers. “Dat is een beetje ontstaan door corona,” zegt ze. Twee jaar lang kon ze Sydney, de stad waar ze samen met haar Australische man en hun 11-jarige zoon woont, niet verlaten, omdat de coronaregels in Australië vrij strikt waren. “Ik was bang dat ik anders niet meer terug zou komen. En toen werd ik gevraagd een talentengroep te coachen. Dat is goed bevallen. Ik doe nu een paar evenementen, en wat trainingen, maar niet fulltime, want ik heb plannen voor mezelf.”

“Kijk, ik heb altijd ambities. Ik ben misschien al 48, de meisjes die ik nu coach vinden dat oud, maar zelf voel ik dat niet echt zo.” In 2014 was ze onderdeel van team SCA, als wachtleider in een team vrouwen. “Een uitdaging. Toen hebben we het vrouwenzeilen op de wereldkaart gezet. Het heeft voor ons als individuen ook enorm veel deuren geopend.” Zonder SCA zou Dongfeng niet aangeklopt hebben, weet ze. Een gemengd team dit keer, waar ze als trimmer aan boord was. “Dat was een buitengewone kans, omdat de boot een potentiële kans had om te winnen. Een grotere uitdaging kon ik niet bedenken.”

Nederlandse boot

Tot nu, tot het nieuwe project. Drie keer de Ocean Race, maar nooit eerder voer ze op een Nederlandse boot. “Er moet voor mij een uitdaging zijn. Als Charles (Caudrelier, de Franse schipper van Dongfeng, red.) morgen zou bellen en zegt: ‘We hebben geld, we zetten een campagne op, doe je mee?’, dan doet mij dat niks. Ik heb al gewonnen. Had de tijd van mijn leven, het was fantastisch, maar die box is checked, zeg maar. Er moet iets anders zijn waar ik honger naar heb, waar we hard naartoe kunnen werken om wat voor elkaar te krijgen.”

“In de grote historie van de Ocean Race heb ik nog nooit onder Nederlandse vlag mogen varen, nu willen we dat met zoveel mogelijk Nederlanders aan boord. Dat doet mij toch wat. En ik kan jonge zeilers helpen hun droom te verwezenlijken. Dat is een uitdaging op zich.”

En dus moet Brouwer de komende maanden ‘hard aan de bak’ en ‘ijzer tillen’ om fit te raken. Brouwer is 182 centimeter lang en weegt 67 kilo. Ze wil minstens drie kilo zwaarder worden. “Dat klinkt misschien als niet zoveel, maar ik heb nou eenmaal niet het lichaam dat makkelijk spieren kweekt en het moet er wel bij, anders blijft er na negen maanden niks van me over, waai ik zo weg. De Ocean Race is fysiek en emotioneel een enorme slijtageslag.” Maar het is ook verslavend, als het eenmaal in je bloed zit. “Zeilen is zo leuk omdat geen dag hetzelfde is. En elke dag brengt een uitdaging mee. Daar hou ik van. Als iets makkelijk is, zou iedereen het al doen.”

Meer over