Carlsen bevestigt status

WIJK AAN ZEE - Ruim een week na het overlijden van legende Bobby Fischer kwam de bevestiging dat de schaakwereld een nieuw genie in haar midden heeft. Magnus Carlsen, net zeventien jaar, liet zich kronen tot de jongste winnaar ooit van Corus Chess, het sterkste schaaktoernooi ter wereld.Het Noorse wonderkind moest de eer in de zeventigste editie van het toernooi en de hoofdprijs (17.000 euro) wel delen met Levon Aronian, die net als Carlsen na dertien ronden op acht punten eindigde. Beiden remiseerden op de slotdag.

Viswanathan Anand was ook nog lange tijd in de race voor de (gedeelde) eindzege. Maar na zijn remise tegen Vladimir Kramnik - zijn opponent in de komende tweekamp om de wereldtitel - moest hij de eer laten aan Carlsen en Aronian. Anand, ditmaal gedeeld derde, won het toernooi aan de Noord-Hollandse kust al vijfmaal. In 1989 gebeurde dat voor het eerst. Carlsen was nog niet eens geboren.

De Noor kwam in 2004 als dertienjarige voor het eerst naar Wijk aan Zee om maar meteen winnaar te worden in de C-groep. Hij verscheen destijds met een voetbal onder zijn arm in schaakzaal De Moriaan om tijdens de pauzes een balletje te kunnen trappen, bang als hij was dat hij zich anders zou vervelen. Carlsen is sowieso een voetballiefhebber: vorige week was hij tussen het schaken door toeschouwer bij Ajax-FC Utrecht.

Twee jaar terug deed Carlsen weer van zich horen, ditmaal als winnaar van de B-groep. Vorig jaar maakte Carlsen, die een fotografisch geheugen schijnt te hebben, in Wijk aan Zee zijn debuut in de A-groep. Hij liet geen sterke indruk achter door gedeeld laatste te worden. Maar twaalf maanden later haalt hij zijn revanche met zijn gedeelde eerste plaats. Carlsen liet zowat de complete wereldtop achter zich in Wijk aan Zee.

In eigen land is Carlsen een fenomeen, temeer daar hij Anatoli Karpov al eens heeft verslagen. Gari Kasparov ontsnapte ooit maar net aan een nederlaag tegen Carlsen en voorspelde toen meteen dat zijn jonge opponent ooit de nummer één van de wereld zal zijn.De vader van Carlsen, in Wijk aan Zee aanwezig, is niet bang dat de druk te groot wordt voor zijn zoon: ''Laat Magnus maar schuiven.''

Als vijftienjarige plaatste Carlsen zich voor het WK-kandidatentoernooi. In 1958 lukte dat Bobby Fischer ook op die leeftijd, al was de Amerikaan drie maanden ouder dan Carlsen toen die zijn huzarenstukje uithaalde. De koning is dood, leve de koning.

© Het Parool, 28-01-2008

Meer over