Canada is Oranje in verlenging de baas

De Nederlandse honkballers hebben zaterdag, na vijf zeges op rij, de eerste nederlaag geleden op het wereldkampioenschap in Panama. Oranje boog in de verlenging, waarin het eerste en tweede honk meteen zijn bezet, met 4-5 voor Canada. Het beslissende punt viel in de 11de inning.

ANP
null Beeld AP
Beeld AP

De start in het Rod Carew-stadion was opnieuw goed. De ploeg van bondscoach Brian Farley opende de score in de derde slagbeurt. Daar kwam enige assistentie van de startende Canadese pitcher Kyle Lotzkar aan te pas. Hij raakte, met al twee man uit, Danny Rombley en gooide vervolgens driemaal 4-wijd.

Met Mariekson 'Didi' Gregorius, Sidney de Jong en Curt Smith op de honken en Rombley thuis, verloste Andrew Albers Lotzkar uit zijn lijden op de heuvel. Dat werd door een veldfout niet meteen een succes (2-0).

De Canadezen herstelden het evenwicht in de vijfde inning door een homerun van catcher Cole Armstrong en een onverdiend punt van Jonathan Malo, die scoorde dankzij een tot dusver zeldzame Nederlandse misser. Canada kwam - Orlando Yntema had net Juan Carlos Sulbaran afgelost als werper - in de zevende slagbeurt op 3-2.

De reactie kwam snel. Onder meer door een honkslag van Smith liepen de honken vol, maar uiteindelijk scoorde alleen Gregorius, erg gemakkelijk. Mark Hardy, de vierde Canadese werper van dienst, stond Xander Bogaerts, die als aangewezen slagman Bryan Engelhardt was komen vervangen, een vrije loop toe. Zijn opvolger Dustin Molleken bracht wel redding, via een dubbelspel.
In de negende inning kwam Leon Boyd, die het duel had moeten afmaken, onder druk. Hij gaf pinchhitter Emerson Frostad 3-slag, maar liet er 4-wijd en een honkslag tegen op volgen. Werper Berry van Driel schoot met succes te hulp. Gregorius, De Jong, Smith, ondanks een 2-honkslag, en Bogaerts konden de verlenging echter niet voorkomen.

Canada hield aan de tiende inning 1 punt over. Met 2 en 3 bezet gaf Van Driel Brock Kjeldgaard opzettelijk 4-wijd. Tim Smith werd daarna uitgevangen (tweede nul) maar Marcus Knecht kon scoren. Op dezelfde manier maakte Nederland weer gelijk. Smith gaf de verre hoge klap waarna Dwayne Kemp, als pinchrunner ingezet voor Rombley, binnenkwam.

Jimmy Henderson, de zesde Canadese werper, voorkwam verder onheil. Hij zag zijn team in 11e innning op 5-4 komen door een hit van Frostad, de vierde pas in totaal. Ditmaal bleef de reactie uit.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over