Cambuur officieel terug in Eredivisie na verlies Almere City

SC Cambuur is nu ook officieel zeker van promotie naar de Eredivisie. De Friese club zag concurrent Almere City FC zaterdagavond ruim verliezen bij Go Ahead Eagles (3-0). Daardoor kan de huidige koploper in de Keuken Kampioen Divisie niet meer lager eindigen dan de tweede plaats.

Het Parool
Supporters op de tribune tijdens de eerdere voetbalwedstrijd tussen Almere City FC en Cambuur. De wedstrijd viel onder de reeks van proefevenementen van Fieldlab. Beeld ANP
Supporters op de tribune tijdens de eerdere voetbalwedstrijd tussen Almere City FC en Cambuur. De wedstrijd viel onder de reeks van proefevenementen van Fieldlab.Beeld ANP

De twee ploegen die bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie eindigen promoveren naar de Eredivisie. SC Cambuur verzekerde zich vrijdagavond al officieus van promotie. De ploeg van trainer Henk de Jong won in eigen huis van Helmond Sport (4-1) en zette daarmee Almere City FC op 15 punten.

De club uit Flevoland kon alleen in theorie nog de tweede plek opeisen, omdat het doelsaldo van de Friese club ook veel beter is. Na de nederlaag van Almere City in Deventer is de terugkeer van Cambuur op het hoogste niveau in Nederland een feit.

Competitie stilgelegd

De club uit Leeuwarden was vorig seizoen afgetekend koploper toen de competitie vanwege corona werd stilgelegd. De KNVB besloot vervolgens geen promotie- en degradatieregeling toe te passen, tot grote woede bij SC Cambuur en met name bij trainer De Jong.

Ook nummer 2 De Graafschap was boos. Beide clubs namen juridische stappen, maar werden in het ongelijk gesteld door de voorzieningenrechter. Zowel Cambuur als De Graafschap kreeg nog wel een financiële compensatie voor het mislopen van de promotie.

Cambuur speelde in het seizoen 2015-2016 voor het laatst in de Eredivisie.

Meer over