Caldas bondscoach hockeymannen

Max Caldas wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannenhockeyteam, meldt AD Sportwereld vandaag. Hij volgt Paul van Ass op, wiens contract na de verloren finale op het WK in Den Haag niet werd verlengd. Caldas was de afgelopen 4 jaar bondscoach van de vrouwen. De hockeybond heeft laten weten vanmiddag de nieuwe bondscoach te presenteren.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De 41-jarige Argentijn was sinds eind 2010 de bondscoach van de vrouwen. 'Het is een enorme eer voor mij en een prachtige nieuwe uitdaging om bondscoach te worden van het Nederlands elftal van de mannen', aldus Caldas. 'Met veel jongens heb ik al gewerkt bij Bloemendaal en tijdens mijn Jong Oranje-periode. Ik kijk terug op een waanzinnige periode met de vrouwen; ik ga ze erg missen en wil ze bedanken voor wat ze mij allemaal hebben gegeven.'

Hij leidde het team bij het WK in Den Haag naar de vijfde hoofdprijs onder zijn leiding. De Argentijnse oud-international won ook de Champions Trophy (2011), de Europese titel (2011), de olympische titel (2012) en de Hockey World League (2013). Voordat Caldas bij de vrouwen aan de slag ging, was hij coach van de jongens van Jong Oranje en werkte als trainer met de mannen van Bloemendaal, met wie hij de landstitel en de eindzege in de Euro Hockey League veroverde.

De mannen haalden onder Van Ass in eigen land ook de finale, maar verloren daarin met 6-1 van Australië. Daarna besloot de bond met Van Ass geen nieuwe verbintenis aan te gaan. De KNHB was er al snel uit wie de nieuwe bondscoach moest worden. 'Na het besluit om het contract van Paul van Ass niet te verlengen, concludeerden we dat we de opvolger al in huis hebben in de persoon van Max Caldas met zijn indrukwekkende cv', lichtte Stephan Veen, bestuurslid tophockey toe.

Caldas krijgt van de bond een duidelijk opdracht mee. 'Het is aan hem om de Hollandse speelstijl te verfijnen op basis van aanvallend, attractief en snel hockey vanuit een goede organisatie. Ook de weerbaarheid van de ploeg is een aandachtspunt', aldus Veen.
Het eerste toernooi onder leiding van Caldas is in december de Champions Trophy in Bhubaneswar in India.

Het is nog niet bekend wie Caldas bij de vrouwen gaat opvolgen. KNHB-bestuurslid tophockey Marjolein Bolhuis is gestart met de zoektocht naar een geschikte kandidaat.

Meer over