PlusAchtergrond

Bundesliga weer van start: ‘Het zal onze weekenden makkelijker maken’

De eredivisie ligt nog minstens vier maanden stil, maar het profvoetbal in Duitsland wordt al over vijf dagen hervat.

Dick Sintenie
Peter Bosz merkt dat de spanning terug is bij de spelers van Bayer Leverkusen. ‘Het ruikt nu weer naar voetbal.' Beeld BSR Agency
Peter Bosz merkt dat de spanning terug is bij de spelers van Bayer Leverkusen. ‘Het ruikt nu weer naar voetbal.'Beeld BSR Agency

Peter Bosz, trainer van Bayer Leverkusen, zal met extra interesse de wedstrijden volgen die vanaf zaterdagmiddag worden gespeeld in de Bundesliga. Zelf sluit hij met zijn team op maandagavond speelronde 26 af met de wedstrijd ­tegen Werder Bremen. “Het zal anders zijn, zonder publiek en met allerlei maatregelen. Wij kunnen bij die andere duels zien hoe dat gaat.”

Er zijn nogal wat restricties verbonden aan de herstart van de competitie in Duitsland. Geen omhelzingen na een doelpunt, niet spugen op de grond. Trainers en spelers dienen op de ­reservebank een mondkapje te dragen. Geen handen schudden bij de toss, geen teamfoto’s. En na het laatste fluitsignaal snel naar binnen. Niet douchen in het stadion.

Alle teams uit de Bundesliga en de Tweede ­Bundesliga zijn deze week afgesloten van de buitenwereld. Spelers, trainers en begeleiders hebben hun intrek genomen in een hotel. “Ze komen alleen buiten om te trainen,” zei Karl-Heinz Rummenigge, algemeen directeur van Bayern München, tegenover Sky Sports. “We houden ons strak aan de richtlijnen van de Duitse voetbalbond DFL, die zijn goedgekeurd door het ministerie van gezondheid en het Robert Koch-­Institut (Het Duitse RIVM, red.).”

41 A4’tjes met huisregels

Met het hervatten van de competitie in Duitsland is bijna een miljard euro gemoeid. Dat is een belangrijke drijfveer geweest om het seizoen af te maken. Die mogelijkheid wordt de profclubs in crisistijd mede geboden, omdat het maatschappelijke belang van topsport wordt ­erkend. Bij de uitbraak van het coronavirus ­werden trainingsaccommodaties en stadions ­onmiddellijk aangemerkt als werkplek. Ook Bosz is met Leverkusen al weken weer in training. Hij liet zijn selectie onlangs sfeer proeven in het stadion, met een training in wedstrijd­kleding. “En met de galm van een leeg stadion. Dat is totaal anders dan met publiek.”

Een protocol van 41 A4’tjes aan huisregels is aan de clubs verstrekt om de organisatie voor, ­tijdens en na de wedstrijden in goede banen te leiden. De voetballers uit de twee hoogste voetbalcompetities worden bovendien geregeld ­getest. Zaterdag werd duidelijk dat twee spelers van Dynamo Dresden zijn besmet met het coronavirus. De selectie gaat veertien dagen in quarantaine. Twee wedstrijden van de club uit de Tweede Bundesliga zijn geschrapt.

“We hebben vanaf het begin gezegd dat we hierop voorbereid zijn,” zei DFL-directeur Christian Seifert bij televisiezender ZDF. “In de Tweede Bundesliga moeten we nog 81 wedstrijden spelen en op dit moment kunnen er twee daarvan, van Dynamo Dresden, niet worden ­afgewerkt. Dat verandert niets aan ons doel: het seizoen uitspelen.”

Seifert heeft brede steun in eigen land. Hoe anders is dat in Nederland, waar de KNVB op ­gespannen voet staat met zowel de overheid als de eigen clubs. De solidariteit in het voetbal is groot in Duitsland. Dat blijkt uit de sociale ­verdeling van de tv-gelden en uit de noodfondsen die tijdens de coronacrisis in het leven zijn geroepen om ook clubs uit de Tweede Bundes­liga overeind te houden. Hoe breder de onderkant van de piramide, hoe hoger de top, is de ­gedachte.

Nieuwe inzichten

Het was ook Bayerndirecteur Rummenigge die recent de hoop uitsprak dat de coronacrisis tot nieuwe inzichten leidt over de toekomst van het voetbal. Expansie, meer wedstrijden, een ­Superleague voor de allergrootste Europese topclubs; Rummenigge ziet er geen heil in. “Meer geld is geen garantie voor een betere toekomst voor deze sport. Uiteindelijk eindigt dat geld toch weer bij de spelers en hun makelaars.”

Rummenigge kijkt uit naar de herstart van het seizoen. “Ik weet dat voetbal niet het belangrijkste is in de wereld, maar het heeft wel betekenis voor onze samenleving. Het is een stimulans voor iedereen en het zal onze weekenden ­makkelijker maken.”

Dat geldt zeker voor de spelers zelf. Bosz merkte afgelopen week op het trainingsveld dat de spanning bij de spelersgroep terug is. “We moesten de spelers bijna twee maanden bezighouden zonder dat we ergens naartoe werkten. Ze hadden plezier, maar de wedstrijdspanning was er niet. Het ruikt nu weer naar voetbal.”

Bayern München is koploper in de Bundesliga met 55 punten, gevolgd door Borussia Dortmund (51), RB Leipzig (50), Borussia Mönchengladbach (49) en Leverkusen (47). Het elftal van Peter Bosz gaat maandag op bezoek bij Werder Bremen, de club van Davy Klaassen en Niklas Moisander. Zij staan voorlaatste.

Strikte voorschriften

Om het voetbalseizoen te kunnen uitspelen, is het cruciaal dat spelers zich strikt aan de voorschriften houden. Dat zegt Tim Meyer, teamarts van het Duitse elftal en voorzitter van de taskforce die in de ­Bundesliga is opgezet voor het coronavirus. “Het voetbal moet nu iets teruggeven aan de mensen. Dat betekent dat de spelers gedisciplineerd moeten zijn en zich verantwoordelijk dienen te ­gedragen,” zegt Meyer. “Uit de buurt blijven van het virus is voor hen de voornaamste ­opdracht.”

De Duitse competitie wordt komende zaterdag hervat, zonder publiek op de tribunes. De spelers en hun naasten moeten zich aan strikte voorschriften houden. Zo hebben de partners van de voetballers drie opties: zich laten testen op het coronavirus, precies bijhouden met wie ze buitenshuis contact hebben of desnoods tijdelijk ergens anders gaan wonen.

Meyer benadrukt dat het ­onmogelijk is alle risico’s uit te sluiten. “Wie je ook bent en welk werk je ook doet, ­niemand is 100 procent veilig op dit moment. We hebben wel veel maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de kans op besmettingen in het voetbal zo klein mogelijk is.”

Meer over