Nieuws

Britse supporters kritisch over rol Frank Paauw in Uefa-onderzoek

Britse voetbalsupporters zetten vraagtekens bij de rol van Amsterdams politiechef Frank Paauw in het onderzoek dat de Europese voetbalbond Uefa laat uitvoeren naar de chaos bij de Champions League finale afgelopen mei.

Het Parool
Liverpoolfans komen het Stade de France niet in op 28 mei 2022, voor de Champions Leaguefinale tussen Liverpool en Real Madrid. Bij de chaos raakten 238 mensen gewond. Beeld AFP
Liverpoolfans komen het Stade de France niet in op 28 mei 2022, voor de Champions Leaguefinale tussen Liverpool en Real Madrid. Bij de chaos raakten 238 mensen gewond.Beeld AFP

Paauw werkte in het verleden als hoofdbeveiliger bij meerdere EK-toernooien. Hij zou daarom geen geschikte kandidaat zijn voor een onafhankelijk onderzoek, vinden Liverpoolsupporters volgens de Britse krant The Guardian. Ook drie andere leden van het onderzoeksteam hebben banden met Uefa.

Bij de chaos die voorafging aan de Champions League finale raakten 238 mensen gewond. Meer dan honderd mensen werden gearresteerd. De Uefa besloot een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen. Dat onderzoek wordt geleid door de Portugees Tiago Brandão Rodrigues, lid van het Portugese parlement.

Banden met Uefa

Liverpoolsupporters schreven deze week in een open brief aan Rodrigues, dat ze het onacceptabel vinden dat de vier onderzoeksassistenten allemaal banden hebben met Uefa. Paauw was hoofdbeveiliger tijdens EK-toernooien in 2004, 2008, 2012 en 2016. Kenny Scott was tot een jaar geleden hoofdbeveiliger van Uefa, en werkt nog altijd als beveiliger bij wedstrijden. Portugezen Daniel Ribeiro en Luis Silva, die vooral administratieve steun bieden, hebben jaren voor de bond gewerkt.

De voorzitter van de Liverpoolsupportersclub zegt tegen The Guardian dat het vooral zorgwekkend is dat de voetbalbond hier geen openheid over heeft gegeven. Een Uefa-woordvoerder zegt tegen de Britse krant dat er wel degelijk in een persbericht stond dat zowel Frank Paauw als Kenny Scott als beveiligers hebben gewerkt voor Uefa-wedstrijden. Verder wil de bond geen commentaar geven over de onafhankelijkheid van het onderzoeksteam, totdat het onderzoek is afgerond.

Een woordvoerder van politiechef Frank Paauw geeft aan dat Paauw inderdaad meerdere neventaken voor de Uefa heeft uitgevoerd sinds 2003. “Hij doet dat in zijn vrije tijd, en heeft dat bij de korpsleiding gemeld. Hij doet zijn werk naar eer en geweten.” Op de kritiek van Britse supporters kan hij momenteel nog niet ingaan. “Het lijkt me verstandig om eerst de conclusie van het onderzoek af te wachten, en dan pas een mening te vormen.”

Honderden arrestaties

Voorafgaand aan de finale tussen Real Madrid en Liverpool in Parijs liep het buiten het stadion uit de hand. Duizenden Engelse supporters kwamen het stadion niet in, naar verluidt omdat ze valse kaartjes hadden. Veel mensen klommen over de hekken en wisten zo het stadion alsnog binnen te dringen. Om de situatie onder controle te krijgen, gebruikte de politie traangas en pepperspray.

Vanwege de onveilige situatie moest de wedstrijd met ruim een half uur worden uitgesteld. Ongeveer de helft van de arrestanten had volgens de Franse autoriteiten de Britse nationaliteit.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: