PlusOpinie

Bosz moet oppassen dat Ajax geen tweede Vitesse wordt

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst gooit nog maar wat ballen op voor Peter Bosz.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Die Peter Bosz lijkt me een prima kerel. Hij luistert in ieder geval beter naar mij dan mijn hond. Riedewald stond dus op zes afgelopen zondag. Ik ga daar verder niet veel woorden aan vuil maken, dat vind ik zo'n vervelende ­eigenschap van veel voetbalcolumnisten.

Dat als ze ergens toevallig eens gelijk in hebben dat ze zichzelf er overal over op de borst gaan kloppen terwijl je ze over alle onzin die ze eerder uitkraamden nooit meer hoort.

Daar houd ik niet van. Peter Bosz heeft uiteindelijk zijn eigen beslissing genomen en dat hij openstaat voor goede ideeën van buiten, siert hem. Zoiets hebben we bij Ajax nog nooit gezien.

Maar nu hij zo'n aandachtig toehoorder is van mijn ideeën, wil ik nog wel wat ballen opgooien. De supporters snakken naar succes, door middel van mooi, aanvallend voetbal. Maar Ajax moet ook een Amsterdamse club blijven.

Want nu Ziyech komt, moet Bosz echt oppassen dat Ajax geen tweede Vitesse wordt. Met van die gehuurde spelers van ­Chelsea enzo. Een elftal met spelers van her en der die erg goed zijn individueel, maar ook een elftal dat als team het meeste wegheeft van een flipperkast op tilt.

undefined

Zondag bijvoorbeeld speelde Bosz met vier jongens uit de jeugdopleiding in de basis (ik tel Dolberg niet mee) van wie er niet één opgroeide in Amsterdam. Dat is te mager.

Ajax heeft een paar spelers nodig die als jochies al op de club kwamen en niet verdwalen op korte of lange Leidsedwarsstraten. Dat is dus al een reden om Tete er weer of Nouri er eindelijk in te zetten. Ajax-jeugd en Amsterdammers. Het gaat allemaal om balans.

En voor mensen die denken dat Ziyech de ontwikkeling van Nouri in de weg staat; denk niet in de doos.

Ik zou zeggen: meneer Bosz, stel ze, met de tijd, als Ziyech lekker loopt, eens allebei op. Moet je dan eens kijken.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

undefined

Meer over