Update

Bosch wint vierde Europese titel, brons voor Elmont

Met groots machtsvertoon veroverde Edith Bosch vandaag in het Russische Tsjeljabinsk alweer haar vierde Europese titel. De 31-jarige judoka wil komende zomer tijdens de Olympische Spelen de kroon op een prachtige loopbaan zetten. In de hoofdstad van Engeland telt alleen goud voor Bosch.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De nummer 2 van de laatste WK zal in Londen vooral moeten afrekenen met Lucie Decosse. De wereldkampioene uit Frankrijk vond de Europese eindronde niet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen passen. Zonder Decosse beleefde Bosch een opvallend eenvoudig toernooi.

De Britse Gemma Gibbons, Erica Barbieri uit Italië en de Zwitserse Juliane Robra konden het Bosch in de finale niet echt lastig maken. De Poolse Katarzyna Klys vocht zich in de eindstrijd nog wel naar een goldenscore, de extra tijd in het judo. De 3 arbiters wezen de Nederlandse echter unaniem als winnares aan.

Het machtsvertoon van Bosch was opvallend omdat ze voorjaar na een verwaarloosde verkoudheid hoge koortsen kreeg, die ze met prednison moest bestrijden. Bosch hield vocht was, kwam maar liefst 10 kilo aan en had haar emoties soms niet meer onder controle. Daar was in Tsjeljabinsk niets meer van te merken, waardoor Bosch komende zomer in Londen met veel vertrouwen aan haar olympische missie kan beginnen.

Brons voor Dex Elmont
Ook Dex Elmont stak op de EK al in een uitstekende vorm. De nummer 2 van de WK 2010 en 2011 en EK van 2009 verspeelde in de kwartfinale tegen Giovanni Di Christo echter onnodig een voorsprong. Hij belandde daardoor in de herkansing, waarin hij zich alsnog overtuigend naar brons vocht.

Bolder grijpt naast medaille
Linda Bolder (-70 kg) greep net naast de bronzen plak. Ze verloor haar wedstrijd om de derde plaats van de Zwitserse Robra.

Van Emden stelt teleur
Anicka van Emden stelde in de klasse tot 63 kilogram met een 7e positie teleur. Ze kon niet aantonen dat de technische commissie van de Nederlandse judobond Elisabeth Willeboordse ten onrechte naar de Olympische Spelen afvaardigt. De Zeeuwse ontbrak op de EK, omdat ze zich anders wil voorbereiden op het belangrijkste toernooi van het jaar in Londen.

Dex Elmont. Beeld anp
Dex Elmont.Beeld anp
Linda Bolder (blauw). Beeld
Linda Bolder (blauw).
Meer over