Boogerd is achtste Raborenner die bekent

Nadat de naam van de Raboploeg opdook in het Usada-rapport over Lance Armstrong, stopte de bank met sponsoring. Een kleine vijf maanden later hebben acht oud-renners van de ploeg die het Nederlandse wielrennen jarenlang domineerde bekend doping te hebben gebruikt. Michael Boogerd is (voorlopig) de laatste.

null Beeld anp
Beeld anp

Levi Leipheimer 10 oktober 2012
De voormalige kopman, die in zijn Rabo-periode niet bijster succesvol was, bekent in het omvangrijke Usada-rapport in de zaak tegen Lance Armstrong dat hij in de periode 2002-2004 epo gebruikte. Dat kreeg hij toegediend door een arts van Rabo. De bekentenis van de Amerikaan is voor Rabobank reden om zich terug te trekken als sponsor van de wielerploeg.

Levi Leipheimer. Beeld anp
Levi Leipheimer.Beeld anp

Steven de Jongh 29 oktober 2012
Naar aanleiding van de dopingstorm rondom Armstrong, moesten alle medewerkers van Team Sky een convenant ondertekenen, waarin zij aangaven noot doping te hebben gebruikt. Ploegleider De Jongh zette zijn handtekening niet en bekende dat hij vanaf 2000 doping gebruikte. Dat deed hij geheel zelfstandig, zo beweerde De Jongh.

Steven de Jongh. Beeld anp
Steven de Jongh.Beeld anp

Danny Nelissen 18 janurari 2013
De huidig wielercommentator op Eurosport bekende in een interview met Wilfred Genee op RTL7 dat hij in zijn Raboperiode doping gebruikte. Nelissen gaf aan dat ploegarts Geert Leinders de doping toediende en dat alle ploegleiders ervan op de hoogte waren.

Danny Nelissen. Beeld anp
Danny Nelissen.Beeld anp

Marc Lotz 19 januari 2013
Lotz werd als renner van Quick-Step betrapt op epo. Naar aanleiding van de biecht van Nelissen bekende hij in zijn Raboperiode ook epo en cortisonen te hebben gebruikt.

Marc Lotz. Beeld anp
Marc Lotz.Beeld anp

Thomas Dekker 23 januari 2013
Werd als renner van Silence Lotto geschorst, vanwege een positieve dynepo-test in zijn tijd bij Rabo. Na de publieke bekentenis van Nelissen, besloot hij alle details die hij kende aan de Nederlandse dopingautoriteit te vertellen. Gaf onder meer bloeddoping toe.

Thomas Dekker. Beeld anp
Thomas Dekker.Beeld anp

Grischa Niermann 28 januari 2013
Bekende epogebruik tussen 2000 en 2003. Werd volgens de richtlijnen van het Nederlands dopingakkoord voor een half jaar geschorst en kan daarna terugkeren als ploegleider van het opleidingsteam van de KNWU.

Grischa Niermann. Beeld EPA
Grischa Niermann.Beeld EPA

Michael Rasmussen 31 januari 2013
Werd als geletruidrager uit de Tour gezet, omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats in de voorbereiding en zo dopingcontroles ontweek. Gaf tijdens een persconferentie toe tussen 2003 en met 2007 bij Rabobank epo, groeihormonen, testosteron, DHEA, insuline, IGF-1,cortisonen, dynepo en bloedtransfusies gebruikt te hebben.

Michael Rasmussen. Beeld Getty Images
Michael Rasmussen.Beeld Getty Images

Michael Boogerd 6 maart 2013
Nadat enkele knechten al bekenden en dopingdealer Matschiner onthulde rekeningen van 17.000 euro aan Boogerd te hebben verstuurd, kon ook de kopman van Rabobank niet langer zwijgen. Gaf toe tussen 1997 en 2007 epo, cortisonen en bloedtransfusies gebruikt te hebben.

Michael Boogerd. Beeld anp
Michael Boogerd.Beeld anp
null Beeld
Meer over