PlusVoorbeschouwing

Bondscoach Oranje verwacht een ‘leuke pot’ tegen Italië

Tegen Italië speelt Oranje maandagavond in een sfeerloze Johan Cruijff Arena, zonder publiek. Toch mag de tv-kijker een aantrekkelijker duel ­verwachten dan vrijdag tegen Polen. ‘De stijl van Italië lijkt op de onze.’

Maarten Wijffels
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als hij over voetbal praat, gebruikt Dwight Lodeweges vaak het woordje ‘pot’. Ook naar de ‘pot’ van vanavond tegen Italië kijkt de interim-bondscoach van Oranje uit. Want er mag in de Johan Cruijff Arena een aantrekkelijker duel worden verwacht dan dat van afgelopen vrijdag tegen Polen (1-0 winst, doelpunt Steven Bergwijn). De omstandigheden verschillen niet, maar de tegenstander komt met andere intenties aan de aftrap.

“Polen zette het heel verdedigend neer. Een opstelling 4-5-1 en al het balbezit voor ons,” vat Lodeweges het samen. “Italië speelt hetzelfde als wij. Die willen ook bepalen wat er gebeurt. Hun stijl lijkt op de onze. Ja, het wordt een interessante pot.”

Het tweede affiche in de Nations League is ook aardig door de recente historie. Italië en Oranje troffen elkaar 2,5 jaar geleden in de beginfase van het bewind van Ronald Koeman. Het was 4 juni 2018, kort voor de aftrap van een WK dat beide landen hadden gemist. In Turijn experimenteerden Koeman en zijn college Roberto Mancini er op los bij de opbouw van hun nieuwe teams.

Kantelpunt

Achteraf werd het een kantelpunt onder Koeman. In het stadion van Juventus speelde Oranje voor het laatst in de speelwijze 5-3-2. Koeman zag die avond nog steeds geen verbetering in de veldbezetting met vijf man vast achterin. “We kregen geen vat op de lopende mensen van Italië. En zelf kwamen we nauwelijks aan opbouwen toe,” zei de bondscoach na het 1-1 gelijkspel dankzij een late gelijk­maker van Nathan Aké. “Italië was het keerpunt,” stelt Dwight Lodeweges, die destijds als assistent op de bank zat. “Na die wedstrijd zeiden we tegen elkaar: zo gaan we niet door.”

Oud blok

Bij de volgende interland, in september tegen Peru, werd 4-3-3 weer het uitgangspunt, met wel de mogelijkheid om te switchen en flexibel te zijn. In Italië bouwde Roberto Mancini ondertussen aan zijn eigen ploeg. Een team dat met aantrekkelijk aanvalsspel soeverein zijn EK-kwalificatiepoule won. Als een van de eerste landen had Italië een EK-ticket binnen. En net als voor Oranje maakt het voor de Azzurri niet bar veel uit dat het toernooi is uitgesteld tot 2021. “Het is niet erg, nu winnen we in 2021 alsnog,” sprak Mancini zelfs.

Alleen centraal achterin zijn er voor die missie vraagtekens. Het verdedigende blok van Juventus, met Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini, zal volgend jaar juni respectievelijk 34 en 36 jaar oud zijn. Met spelers als keeper Donnarumma (Milan), Jorginho (Chelsea), Barella (Inter), Zaniolo (Roma), Chiesa (Fiorentina) en Insigne (Napoli) kan de rest van de ploeg nog even vooruit.

Volop speculaties

Italië speelde vrijdag zijn eerste duel in de Nations League gelijk, 1-1 thuis tegen Bosnië-Herzegovina. Mancini kondigde al aan dat hij nu andere spelers laat starten. Twee duels in drie dagen is nog wat te veel voor sommige van zijn internationals, die pas net weer in training zijn. De Italiaanse competitie liep tot in augustus door.

Intussen wordt volop gespeculeerd wie de opvolger moet worden van Ronald Koeman. Tijdens de persconferentie gisteren kreeg middenvelder Marten de Roon de vraag of het waar is dat de spelersraad van Oranje Henk ten Cate zou hebben voorgedragen. “Onzin,” klonk het resoluut. “Als spelersraad en spelersgroep dragen wij geen namen aan, wij doen niet aan lijstjes.” KNVB-directeur Eric Gudde bevestigde dat. “Al die namen die nu in de media worden genoemd, dat is het spel.”

Meer over