Analyse

Bondscoach Lodeweges mist vier basisspelers tegen Polen

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges moet vrijdag bij zijn eerste interland al meteen improviseren. Oranje mist tegen Polen vier kandidaat-basisspelers in de verdediging.

Maarten Wijffels
Stefan de Vrij (rechts) werd in Italië uitgeroepen tot beste verdediger van de competitie, maar kan vanwege een blessure nog niet voor Oranje spelen. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Stefan de Vrij (rechts) werd in Italië uitgeroepen tot beste verdediger van de competitie, maar kan vanwege een blessure nog niet voor Oranje spelen.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Daley Blind was al afwezig, net als Matthijs de Ligt. En nu zijn ook Stefan de Vrij en Denzel Dumfries afgehaakt voor de start van de Nations League, vanavond in de Johan Cruijff Arena tegen Polen.

PSV’er Dumfries is vader geworden en keert waarschijnlijk morgen terug in de groep voor de wedstrijd tegen Italië, De Vrij heeft te veel last van een blessure waarmee hij zich al meldde in het trainingskamp en is naar huis vertrokken.

Voor de verdediger van Internazionale is het een pijnlijke absentie. Hij zou juist weer eens een kans krijgen in de basis. De Vrij speelde in oktober 2018 zijn laatste interland en zat de ­afgelopen tweeënhalf jaar onder ­Ronald Koeman vast op de bank. “Dit was een mooie kans voor Stefan. Hij was ook hevig teleurgesteld,” stelt Dwight Lodeweges. “Ik vond het knap hoe Stefan tot nu toe omging met zijn rol. Hij is tot beste verdediger in Italië gekozen, maar speelt niet bij zijn nationale ploeg. Toch stelt hij zich altijd positief op als hij bij Oranje is.”

De interim-bondscoach erkent dat het met zo veel afwezigen puzzelen is in de defensie. Hij zou Joël Veltman in de basis kunnen brengen. De verdediger van Ajax stapte eerder deze zomer over naar Brighton uit de Premier League. Een debuut voor Perr Schuurs of Owen Wijndal of allebei kan ook. Lodeweges: “Wijndal is een goed mannetje, mooi linkerpootje. Die is helemaal aan het warmdraaien. Perr is heel eager, heel open. Hij wil alles meepikken.”

De derde speler die vanavond kan debuteren is Mohamed Ihattaren. Het talent van PSV verkoos vorig jaar Oranje boven Marokko, maar kan dankzij nieuwe regels van de Fifa gedurende drie officiële duels nog op die keuze terugkomen. “Ik ga ervan uit dat Ihattaren sowieso al definitief voor Oranje heeft gekozen,” zegt Lodeweges.

Meer over