PlusAchtergrond

Bondscoach Eva Doudesis: ‘Ik wil niet alleen waterpolosters, maar mensen ontwikkelen’

Eva Doudesis, de nieuwe bondscoach van de Nederlandse waterpolosters, wil ‘werken met atleten die nieuwsgierig zijn’. Wie is de 37-jarige Griek, die in Hongarije jaagt op een WK-medaille?

Linda Derksen
Waterpolobondscoach Evangelos 'Eva' Doudesis, hurkend, tussen zijn speelsters tijdens de met 29-6 gewonnen wedstrijd tegen Argentinië op het WK. Beeld Getty Images
Waterpolobondscoach Evangelos 'Eva' Doudesis, hurkend, tussen zijn speelsters tijdens de met 29-6 gewonnen wedstrijd tegen Argentinië op het WK.Beeld Getty Images

Eva (kort voor Evangelos) Doudesis werkt al sinds 2017 voor de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Eerst als assistent- en jeugdbondscoach, sinds november is hij als opvolger van Arno Havenga de eindverantwoordelijke voor wat hij zelf ‘een interessant proces noemt’. “Het is niet zo dat je op een dag wakker wordt en op het WK gaat spelen. Dat proces is jaren geleden al begonnen bij onder-17. We zetten de juiste stappen. Ik bouw aan een team met karakter, wil werken met atleten die nieuwsgierig zijn.”

Onder zijn voorganger werden de waterpolosters te veel beknot, vindt Doudesis. Havenga bracht de internationals voor een intern programma bij elkaar in Zeist. Hij haalde met die aanpak voor het eerst sinds de olympische titel van 2008 weer de spelen, in Tokio strandde Oranje in de kwartfinale.

“Het nationale team is geen club,” steekt de Griek van wal. “We kunnen ons dus ook niet zo gedragen. Er is maar één land waarvoor je kunt uitkomen, je kunt niet kiezen om daar te gaan spelen waar jouw visie past. Als het voor iemand niet werkt, is er geen andere keuze dan stoppen. Ik wil dat de speelsters zichzelf kunnen zijn, gelukkig kunnen zijn. Bij het nationale team moet het draaien om de liefde voor het spel, de dromen die je hebt, de prioriteiten die je stelt en natuurlijk trots.”

Ademruimte

De nieuwe man trekt de veters van het korset wat minder hard aan, geeft zijn speelsters ruimte om te ademen. Er zijn wel afspraken gemaakt, maar Doudesis legt zijn vrouwen geen onnodige verplichtingen op. Ze mogen blijven uitkomen voor een buitenlandse club en hij stimuleert het dat ze er nog iets naast doen.

“Dat geeft focus en daar word je een ook betere sporter van,” aldus de trainer. “Ik wil niet alleen waterpolosters, maar mensen ontwikkelen. De combinatie met studie of een maatschappelijke carrière zorgt voor balans en zekerheid. Dat heb je nodig om alles te kunnen geven voor je sport.”

Doudesis, zelf dertienvoudig Grieks international, heeft voor zijn gevoel niet het maximale uit zijn eigen waterpolocarrière gehaald. “Ik was een luie sporter. En niemand heeft mij geholpen om er wel alles voor te kunnen geven. Als bondscoach wil ik voorkomen dat mijn sporters de fouten maken die ik heb gemaakt.”

Parallelle wereld

Topsport is een fantastische parallelle wereld, zegt de bondscoach. “Maar je scheurt gedachteloos met 200 kilometer per uur over de snelweg en knalt aan het einde van de weg ineens tegen een muur aan: welkom in het echte leven. Weet je dan wat je wil gaan doen?”

Zelf had Doudesis geen vangnet toen hij op zijn 26ste door de eurocrisis acht maanden zijn salaris niet kreeg. Hij besloot zijn studie maar af te gaan maken en koos daarna voor de master sportmanagement aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam. Dat combineerde hij met spelen bij Polar Bears. Bij de club uit Ede rolde hij ook het trainersvak in, met de vrouwen werd hij in 2018 en 2021 landskampioen.

Nu heeft de gepassioneerde Doudesis zijn droombaan. Om altijd up-to-date te zijn, kijkt hij in zijn vrije tijd talloze wedstrijden op alle niveaus. Zo finetunet hij de strategie van het Nederlands team en heeft hij voor elke wedstrijd een tactiek paraat. “Dat is weer onderdeel van het mentale plan. Waartoe ben je tijdens een wedstrijd bereid?” Tot alles geven voor die medaille, als het aan Doudesis ligt. Daar schept hij de randvoorwaarden voor.

Play-offs in zicht
De Nederlandse waterpolosters zijn de groepsfase van het WK begonnen met een overwinningen en een nederlaag. Na de zege van 29-6 op Argentinië was Team USA, regerend wereld- en olympisch kampioen, met 11-7 te sterk. Vanavond treft Oranje Zuid-Afrika, dat zijn eerste twee groepswedstrijden verloor. Bij winst speelt Nederland een play-offwedstrijd voor een plek in de kwartfinale, bij een ander resultaat is het afhankelijk van de uitslag van VS-Argentinië.

Meer over