PlusAchtergrond

Bokser Giovanni Rijkaard traint altijd alsof het een wedstrijd is

Bokser Giovanni Rijkaard wil donderdag op de Ben Bril Memorial in Carré zijn zesde overwinning boeken. Zijn moeder en drie zussen durven niet te komen kijken.

Jop Van Kempen
Giovanni Rijkaard traint graag acht in plaats van zes ronden: ‘Door die extra inspanning moet ik lucht over hebben voor als het nodig is.’  Beeld Marc Driessen
Giovanni Rijkaard traint graag acht in plaats van zes ronden: ‘Door die extra inspanning moet ik lucht over hebben voor als het nodig is.’Beeld Marc Driessen

Zeven dagen voor zijn gevecht in Carré laat Giovanni Rijkaard – 24 jaar, bijna 1,90 meter lang en 81 kilo zwaar – in een koffietentje in De Pijp de binnenkant van z’n onderlip zien. Een bloederige vleeswond komt tevoorschijn. “Vanmorgen gebeurd tijdens de sparring,” zegt hij. “Het ging er hard aan toe.”

Het is niet gebruikelijk dat boksers kort voor ze de ring in gaan nog zo tekeergaan. Het zware werk is meestal in de weken daarvoor al gedaan. In de laatste dagen voor het gevecht is energie conserveren en lichtjes zweten dan het adagium: een beetje hardlopen, schaduwboksen of kort werk op de stootkussens, voor de scherpte. Maar Rijkaard vindt het lekker, hard sparren kort voordat de bel gaat. “Zo lijkt de wedstrijd het meest op de training.”

Het typeert Rijkaard, hij doet de dingen graag op zijn eigen manier. Zo heeft hij ook geen vaste trainer. ­Rijkaard heeft bij veel sportscholen in Amsterdam en omgeving z’n licht opgestoken – bij ABC Boxing Joval, Kops, Mike’s Gym, Days Gym – maar hij bleef nergens jarenlang aan verbonden.

Die aanpak is tot dusverre tamelijk succesvol geweest. De geboren Amsterdammer bokste dertig amateurwedstrijden en acht profpartijen, waarvan hij er vijf won (drie keer op knock-out) en drie verloor (twee keer op knock-out).

Toch is Rijkaard nog niet waar hij wil zijn. Hij droomt van een internationale en lucratieve loopbaan. Op zoek naar mooie contracten toog hij drie jaar geleden naar Las Vegas. Het kwam echter niet tot een verbintenis en evenmin tot een bokspartij. Wel deed hij veel ervaring op bij verschillende Amerikaanse boksscholen.

Zoeken naar sponsor

Later beproefde Rijkaard zijn geluk in Berlijn. Hij trainde bij Sauerland Promotion en vocht twee partijen in Duitsland – die hij allebei verloor. De Duitse bokspromotor legde hem een overeenkomst voor die hem verplichtte om op het laatste moment ­tegen Jan en alleman in te vallen. “Dan word je dus vastgelegd om te verliezen, daar pas ik voor.”

Rijkaard bokst dit kalenderjaar pas voor de tweede keer. Liever staat hij vaker in de ring, maar vanwege de kleinschaligheid van het Nederlandse boksen is dat bijna niet mogelijk. “Een sponsor, dat zou me helpen,” zegt hij. “Schrijf maar op dat ik er eentje zoek.” Behalve profbokser is Rijkaard daarom ook personal trainer.

Rijkaard begon pas op z’n vijftiende met boksen. Tot die tijd voetbalde hij. als middenvelder en verdediger bij clubs als DWS, Swift en Arsenal. Oud-voetballer Frank Rijkaard – ex-speler van onder meer DWS, Ajax en AC Milan – is een neef van z’n vader. “Maar ik ken Frank alleen van televisie.”

De weg naar de ring verliep voor Rijkaard via z’n vader, een allround vechtsporter die bokste, kickbokste en aan karate deed. Nadat hij was ­gestopt met voetballen, toog zoon met pa naar de sportschool. Vader ­Rijkaard was ook een tijd z’n trainer.

Onbezonnen

Boksen is in huize Rijkaard een strikte mannenzaak. Moeder en drie zussen zijn nog nooit naar een partij komen kijken. Ze vinden het te gewelddadig. Ze kunnen het niet aanzien dat hij tegen een stoot oploopt, wat elke bokser tijdens een wedstrijd wel gebeurt. “Na de partij bel of app ik ze altijd even hoe het is gegaan,” zegt ­Rijkaard.

Donderdagavond neemt hij het in Carré op tegen een bekende. Hij sparde al eens Andranik Mirzoyan, een Nederlander met Armeense wortels, die zes van z’n acht profpartijen won (zes op knock-outs). “Dat waren harde ronden en dat verwacht ik ook van het gevecht van donderdag. Mirzoyan bokst altijd aanvallend. Ik kan meegaan in het harde lijf-aan-lijfgevecht, maar hem ook met langere stoten op afstand houden. Ik ben wat meer allround dan hij.”

Rijkaard wil zijn exacte strijdplan niet prijs­geven, maar hij zoekt een mengeling van onbevangenheid en berekening. In zijn eerste partijen was hij wat onbezonnen, vindt hij nu. Later werd hij soms te berekenend, wat ten koste ging van de creativiteit. Donderdag wil hij de perfecte mix vinden – die mix zocht hij ook bij zijn sparringspartijen.

De zware sparring dient nog een ander doel. De partij van donderdagavond gaat over zes ronden, maar Rijkaard heeft er net acht trainingsrondjes op zitten. “Door die extra inspanning moet ik lucht over hebben voor als het nodig is.”

Ben Bril Memorial

Donderdagavond begint om 19.00 uur de dertiende editie van de Ben Bril Memorial. De Nederlanders Rafael Harutjunjan (63,5 kilo) en Xavier Köhlen (68 kilo) kunnen Nederlands kampioen worden. Omdat er geen gelijkwaardige Nederlandse boksers voorhanden zijn, nemen ze het in prestatiepartijen op tegen respectievelijk Damian ­Leonardo Yapur (Argentinië) en Denis Krieger uit Duitsland.

De Amsterdammer Serginio Kanters (75 kilo) staat tegenover de Tsjechische kampioen Anatoli Hunanyan. Gino Pedro da ­Fonseca (zwaargewicht) bokst tegen Maurice Juncker. Ook Chico Kwasi, Mohamed Elawit, ­Bukenya Nasser en Abdillah el Balouti komen in actie.

Het boksgala in Carré is een eer­betoon aan de in 2003 overleden Joods-Amsterdamse bokser Ben Bril, wiens succesvolle loopbaan eindigde toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd.

Bril stond daarna nog wel als scheidsrechter in de ring, onder meer op diverse Olympische Spelen. In 1960 werd hij op de Spelen in Rome ­uitgeroepen tot beste boksscheidsrechter ter wereld.

Meer over