Bogaerts verbaast iedereen bij Boston Red Sox

Ineens staat de Nederlandse honkballer Xander Bogaerts vol in de schijnwerpers van de grootste profcompetitie ter wereld, de Major League Baseball (MLB).

Xander Bogaerts. Beeld afp
Xander Bogaerts.Beeld afp

De 21-jarige Arubaan bracht tijdens de 5-2-overwinning van de Boston Red Sox op de Detroit Tigers 2 punten over de thuisplaat, waarmee hij zijn ploeg hielp aan plaatsing voor de World Series, de finales van het Noord-Amerikaanse kampioenschap. 'Dit voorspel je niet, in ieder geval niet van een 21-jarige', aldus algemeen directeur Ben Cherington van de Red Sox op de website van de MLB.

In totaal stond de Nederlander nog maar 14 keer aan de start van een MLB-wedstrijd en bracht hij al eerder tijdens een wedstrijd in de playoffs 2 punten op het scorebord. Hij verdreef met zijn debuut in de playoffs daarnaast ook legende Babe Ruth uit de recordboeken van de Red Sox.

Ruth was voor Bogaerts de jongste speler die namens de club uit Boston in de basis stond tijdens een duel in de playoffs. 'Hij is nog zo jong, maar hij speelt al als een veteraan', verbaast ook voorzitter Larry Lucchino zich over het talent. 'Het gif dat hij heeft. Het lijkt wel alsof er ijswater door zijn aderen stroomt als hij aan slag komt.'

Illustratief voor zijn kalmte was de zevende inning. 'Ik kwam aan slag en ik wilde agressief spelen op de ballen van pitcher Max Scherzer', aldus Bogaerts. 'Maar toen ik twee slag had dacht ik: Weet je wat? Ik ga geduldig zijn. Ik ken hem niet goed en ik heb hem nog nooit onder spanning gezien.' Dat betaalde zich uit. Scherzer gooide vervolgens drie ballen wijd, waardoor Bogaerts een vrije loop naar het eerste honk kreeg. Twee slagbeurten later sloeg Shane Victorino met alle honken bezet een homerun.

De Red Sox bogen door die 'grand slam' een 2-1-achterstand om in een 5-2-voorsprong, die ze niet meer uit handen gaven. Het geduld van Bogaerts was daar zeer belangrijk in en dat zag ook slagcoach Greg Colbrunn. 'Hoe hij de wedstrijd vertraagde, erg indrukwekkend. Het lijkt wel alsof hij geen spanning kent.'

Al in 2009 kwam Bogaerts naar de Red Sox. Hij bleek een groeibriljant, waar de club uit Boston nu de zoete vruchten van plukt. 'Je contracteert spelers en soms betaal je ze veel te veel voor wat ze waard zijn, andere keren betaal je ze minder dan ze verdienen', aldus Cherington.

'We hebben altijd een hoge pet van hem op gehad. Maar dat hij de verwachtingen zo waar maakt, dat had niemand verwacht. We hopen dat hij het niveau vast kan houden als de World Series woensdag tegen de St. Louis Cardinals beginnen.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over