PlusAchtergrond

Bizarre rollercoaster voor Lassana Faye vanuit Oekraïne

Voetballer Lassana Faye is na een heftige vlucht vanuit het Oekraïnse Lviv terug in Nederland. De Nederlander probeerde het land donderdagochtend, kort na de Russische inval, meteen te verlaten. Dat was nog een hele toer.

Sander Kooijman
Lassana Faye (rechts) eind 2020 toen hij nog voor ADO speelde, in de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Beeld Niels Boersema/Pro Shots
Lassana Faye (rechts) eind 2020 toen hij nog voor ADO speelde, in de uitwedstrijd tegen FC Emmen.Beeld Niels Boersema/Pro Shots

‘Verlaat zo snel mogelijk het land’ luidde de dringende boodschap waarmee Lassana Faye donderdag in de vroege ochtend uit bed werd gebeld. De teammanager van Roech Lviv, de Oekraïense voetbalclub waar de 23-jarige Nederlander onder contract staat, was degene die hem aanspoorde te vertrekken.

Het was een scenario dat de club al eerder met de spelers had besproken. “We waren erop voorbereid,” verklaart de oud-speler van Vitesse, Sparta en ADO Den Haag. “We moesten onze spullen pakken en zo snel mogelijk naar de grens met Polen toe.”

Weloverwogen keuze

Faye had met een mogelijke vlucht geen rekening gehouden toen hij eind januari tekende bij Roech Lviv. Hij wist van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, maar vertelt ook dat daar op dat moment in Oekraïne weinig van te merken was. Zijn keuze voor Roech Lviv was weloverwogen.

“Ik wilde een volgende stap maken in mijn carrière en Roech Lviv bood mij een platform op een goed niveau,” zegt Faye, die sinds afgelopen zomer zonder club zat nadat zijn verhuurperiode bij ADO was afgelopen. “Roech Lviv speelt in een stadion met een capaciteit van 34.000 man, in een competitie waarin je speelt tegen Dinamo Kiev en Sjachtar Donetsk, de club van David Neres.”

Oud-Ajacied Neres stond ook pas een paar maanden in Oekraïne onder contract en uitte samen met de andere Brazilianen in Kiev zijn wanhoop via een video, gericht aan de regering van hun thuisland. Zij zaten vast en konden Oekraïne pas dagen later verlaten.

Dan had Faye het minder slecht getroffen. Hem stond donderdagochtend vroeg een autorit van slechts iets meer dan 70 kilometer te wachten. Al lijkt dat een makkelijkere opgave dan het was. Samen met zijn buitenlandse teamgenoten Pape Djibril Diaw en Viv Solomon-Otabor deed hij er bijna tien uur over om de grens te passeren. “Ieders paspoort moest gecontroleerd worden. Sommige mensen mochten het land niet uit. Uiteindelijk staken wij om half een ’s nachts de grens over.”

Familie

Het trio zette vervolgens koers richting het vliegveld van Krakau, waar Faye en Solomon-Otabor afscheid namen van hun Frans-Senegalese teamgenoot die met de auto doorreed naar Parijs. Faye pakte in Krakau nog diezelfde nacht het vliegtuig naar Frankfurt. Daar stapte hij over op een vlucht naar Amsterdam. Vrijdagochtend arriveerde hij veilig in Nederland.

“Onderweg naar Polen denk je over verschillende dingen na,” zegt Faye over de bizarre rollercoaster waarin hij belandde. “Je familie belt je natuurlijk ongerust op. Je probeert hen gerust te stellen dat je onderweg bent naar huis. Maar ten eerste denk je natuurlijk aan de Oekraïense bevolking, aan je teamgenoten en hun familie. Ik kan natuurlijk wegkomen, maar mijn teamgenoten zitten vast omdat mannen tussen de 18 en 60 het land niet meer mogen verlaten. Als er oorlog uitbreekt, komen er onschuldige mensen om het leven. Daar gaat je eerste gedachte naar uit. Voetbal komt dan eigenlijk op de laatste plek.”

Uitzonderlijke situatie

Hij heeft nog dagelijks contact met zijn teamgenoten in Oekraïne. Ze waren net terug in het land, na een trainingskamp van drie weken in Turkije. Het was voor Faye in principe het startsein van een stabiele periode in Lviv, waar hij donderdag eigenlijk naar zijn nieuwe appartement zou verhuizen en de hervatting van het voetbalseizoen om de hoek lag.

Maar in plaats van zich te settelen in Oekraïne, kijkt hij nu naar mogelijkheden om in Nederland weer aan voetballen toe te komen. “Omdat het een exceptionele persoonlijke situatie is, gaan we aan de KNVB vragen wat mogelijk is. Kan ik nu buiten de transferperiode om een stap maken? We gaan in elk geval kijken of ik bij een Nederlandse club kan trainen om fit te blijven. Dat is nu prioriteit, maar op de achtergrond proberen we voor de korte en lange termijn wel naar een oplossing te kijken.”

En het hoofdstuk Oekraïne? Als het aan Faye ligt, is dat nog niet afgesloten. “Ik hoop allereerst dat de oorlog voor de mensen in Oekraïne snel stopt en het land zo spoedig mogelijk weer op eigen benen kan staan. In de korte tijd dat ik daar was, heb ik het er enorm naar mijn zin gehad en was ik erop gebrand me te laten zien. Ik keer heel graag terug zodra dat mogelijk is.”