PlusOpinie

Bij wedstrijden van Oranje denk ik aan schoolzwemmen

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over het gezamelijk juichen voor Oranje.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Mensen vermoeden altijd dat mijn geliefde en ik uitkijken naar wedstrijden van Oranje. "Zodat jullie eindelijk even voor hetzelfde team zijn."

Ik moet dan denken aan schoolzwemmen op de lagere school.

We zwommen tegelijkertijd met drie andere scholen uit de buurt. We werden bij oefeningen en spelletjes door elkaar neergezet. Iets waar we allemaal een hekel aan hadden.

Het zou nog een paar jaar duren voordat wij voor de jongens van andere scholen zouden omfietsen naar huis. In de tijd van het schoolzwemmen hielden we nog erg van de vertrouwde gezichten van Peter en Paul uit ons eigen groepje.

Het ging vaak zo: wij, school B, moesten dan met school A estafettezwemmen tegen school C en D. Als we verloren, lag het altijd aan de kinderen van de andere scholen. Ook als we wisten dat onze Maarten nog langzamer zwom dan dat hij hoofdrekende.

Maarten was van ons, we prezen hem niet de hemel in, maar we ­zwegen wel over zijn aandeel in het verlies.

Het lijkt op wat er gebeurt op wedstrijddagen van Oranje bij de verschillende fora van de grote clubs. Iedereen foetert daar op spelers van andere clubs.

En dit geeft ook uitstekend de situatie weer bij ons op de bank. In de verte doen we denken aan George en Martha in Who's Afraid Of Virginia Woolf. We vertrouwen elkaars mening voor geen cent.

Kritiek op een speler van mijn club betekent automatisch kritiek op twee spelers van zijn club en zo gaat dat heen en weer. Als een speler van mijn club een blunder maakt, lag het op de een of andere manier aan een speler van zijn club en vice versa. Alleen bij doelpunten juichen we kort samen. Om daarna meteen een speler van onze eigen club er met de haren bij te trekken als bron van dit doelpunt.

Mijn moeder zei eens: kun je nou nooit iets aardigs over hem schrijven? Natuurlijk mam. Maar niet in een Ajax-column.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over