PlusReportage

Bij hockeyclub Amsterdam gaat het roer om

Het kampioensteam van 2012 zit aan de knoppen, opdat de hockeyclub eindelijk weer eens tot de beste van het land kan worden gekroond.

Sander Collewijn
Billy Bakker (30) aan de bal, die samen met Mirco Pruyser en Valentin Verga al jaren de ruggengraat van het team vormt. Beeld Nederlandse Freelancers
Billy Bakker (30) aan de bal, die samen met Mirco Pruyser en Valentin Verga al jaren de ruggengraat van het team vormt.Beeld Nederlandse Freelancers

De hockeyers van Amsterdam wachten sinds 2012 op hun eerste landstitel. De vrouwen sinds 2013. Het zorgt voor onrust bij de succesvolste hockeyclub van Nederland. Reden voor oud-keeper Klaas Veering (37) om in het bestuur te gaan en te zorgen voor een frisse wind. Hij werd met Amsterdam landskampioen in 2003, 2004, 2011 en 2012.

Veering was een maand aangetreden als bestuurslid tophockey, toen Amsterdam in maart de grootste thuisnederlaag in haar historie leed. In het Wagener Stadion werden de paradepaardjes op leeftijd door HGC naar een ontluisterende 8-2 nederlaag getikt. Crisis. De Australische coach Graham Reid stond meteen onder zware druk. Omdat hij toch al bondscoach van India wilde worden, werd hij de week na de dreun door het bestuur vervangen door assistent Jan Jorn van ’t Land.

Welkom bij Amsterdam, het Ajax van het hockey, de oudste hockeyclub van Nederland met de meeste landstitels (40, waarvan 21 bij de mannen en 19 bij de vrouwen), waar het altijd borrelt en waar een heel blik oud-internationals als vijfde colonne graag de mening laat horen. Een topclub. Love it or hate it.

Koudwatervrees

Veering had zich een rustigere start kunnen wensen, als bestuurder. Omdat zijn zoontje Timme in de jongste jeugd van Amsterdam speelt, is hij weer volop betrokken bij de roemruchte club. Samen met zijn voormalige teamgenoot en oud-international Klaas Vermeulen trekt hij nu de kar bij de heren. Een keeper en een speler: je zou ze gekscherend de Edwin van der Sar en Marc Overmars van Amsterdam kunnen noemen. Want zo lang geen landstitel, dat kan niet bij het trotse Amsterdam. Natuurlijk, de vrouwen hebben net de Europese clubtitel (EHCC) dit jaar gewonnen, en de Amsterdamse Hockey & Bandy Club is de enige club is die met de mannen én de vrouwen elk jaar de play-offs speelt in het hockey. Maar de landstitel telt het zwaarst.

“Die laatste stap naar de titel is een mooie puzzel,” zegt de correcte Veering, die een verbinder is, maar ook een killer kan zijn. Hij speelde 42 interlands met het Nederlands elftal. Toen hij een paar jaar gestopt was, keerde de keeper terug bij het hoogste veteranenteam bij Amsterdam, als centrumspits. In zijn eerste twintig wedstrijden liep hij meteen een-op-een.

Bij de mannen is zijn to-dolijst dit jaar groot: het eerste team haalde de finale om de landstitel in 2016 en 2018, maar de ruggengraat van het team is verouderd en steunt al jaren op ‘De Grote Drie’: internationals Billy Bakker, Mirco Pruyser en Valentin Verga, die zowel binnen als buiten het veld een stempel op het team drukken.

Alle belangrijke spelers – op Nicki Leijs na – naderen de dertig of zijn de dertig allang gepasseerd. Talenten van buitenaf hebben koud­watervrees om naar de hoofdstad te komen, bang als ze zijn voor de kritische oude garde. Vroeger ging een talent van de buren van Hurley of Pinoké als ze echt goed waren, altijd naar Amsterdam. Vorig jaar ging Derck de Vilder (20) doodleuk naar landskampioen Kampong in Utrecht. Uit de jeugd van Amsterdam stroomt niets door: aanvoerder Billy Bakker (30, tweemaal genomineerd tot beste speler van de wereld), is de laatste jeugdspeler van eigen kweek.

Veering probeert de banden met de Amsterdamse jeugdteams aan te halen: “Er is een relatief oud team. Afgelopen seizoen was er geen een speler van Jong Oranje. Er moet een beter evenwicht komen. Bij Kampong lijkt het nu top, alle talenten gaan daar nu naartoe. Maar zij zaten een paar jaar geleden in de shit. Zo cyclisch is het. Amsterdam is echt niet afgeschreven.” Dat de jeugdige Brent van Bijnen (SCHC) en Ties Klinkhamer (Laren) komend seizoen naar Amsterdam komen, is een signaal.

Zelfsturend team

Wat als blauwdruk kan gelden voor Veering, is het kampioensteam van 2011 en 2012. “Dat was een schitterende mix van jong en oud. Oudere spelers als Taeke Taekema, Floris Evers, Geert-Jan Derikx en ik. De Spanjaard Santi Freixa, die het team in vuur en vlam kon zetten. Klaas Vermeulen. Billy, Mirco en Valentin als jonge gasten, die,” – moet Veering bekennen – “de oudere gasten soms gek draaiden,” .

Omdat de mannen in 2016 en 2018 wel de finale haalden, is men lang op die oude garde blijven teren. Veering benadrukt dat hij niet vindt dat de balans zoek is, maar dat het zeker niet is zoals in de kampioensjaren. “Wat mij van 2011 en 2012 het meest is bijgebleven, is dat wij een zelfsturend team waren. Taco van den Honert (coach en oud-international) liet ons heel vrij. Dus deden wij zelf teambesprekingen op vrijdag. Er was een goede balans in het team en heel veel plezier. En we konden kritisch naar elkaar zijn.”

Domino-effect

Met de komst van Veering en Vermeulen is er wat gaan rollen binnen de club. Zelfs oud-spelers uit de jaren zeventig bellen Veering op om hem te helpen. “Amsterdam is echt niet die koude en kille club die mensen denken dat het is,” vindt het bestuurslid van de club, waar de fans bioscooppubliek worden genoemd. De nieuwe wind moet ervoor zorgen dat Amsterdam de komende jaren landstitels gaat pakken.

Wat de oud-international slim doet, is de spelers uit het kampioensteam van 2012 bij de club betrekken. Veering heeft Robert Tigges aangesteld als coach bij de vrouwen van Amsterdam, als opvolger van Rick Mathijssen. Freixa wordt de nieuwe hoofdcoach bij de mannen van Amsterdam. Een gok, omdat de Spanjaard als speler weergaloos was, maar zich als coach nog moet bewijzen. Maar hij is ook een opleider en een uithangbord voor jonge spelers om de weg naar het Amsterdamse Bos weer te vinden komen.

Met de entree van Veering wordt het aantal spelers van de landstitel van 2012 die zich met hart voor de club inzetten, steeds groter . “Je ziet een domino-effect nu wij ons er ook mee bemoeien. Dat is extreem cool om te zien.” Nu nog zilverwerk.

Vechten met het mes op de keel

Vandaag spelen de mannen van Amsterdam om 16.00 uur de tweede play-offwedstrijd van de halve finale om de landstitel in en tegen Bloemendaal, de klassieker in het hockey. Bij winst van Amsterdam volgt zondag in Bloemendaal de beslissende wedstrijd.

Het huidige Amsterdam mag dan op leeftijd zijn, de spelers kunnen wél vechten met het mes op de keel. Amsterdam haalde na de coachwissel in maart vanuit een onmogelijke positie alsnog de play-offs, terwijl ze drie wedstrijden voor het einde nog vijf punten achterstand hadden op de nummer vier.

De vrouwen wonnen donderdag met 2-5 hun halve finale van Oranje-Rood en spelen vandaag in het Wagener Stadion om 12.30 uur hun tweede wedstrijd.

Meer over