PlusInterview

Bij Elise Tamaëla staat de mens centraal: ‘Een geboren leider ben ik niet, maar ik wil zorgen voor ontspanning’

Elise Tamaëla debuteert vrijdag als captain in de Billie Jean King Cup. Ze noemt zichzelf geen geboren leider. ‘Maar het is juist een uitdaging uit mijn comfortzone te treden.’

Rik Spekenbrink
Tenniscoach Elise Tamaëla: ‘Ik wil dagelijks weten hoe iemand zich voelt.’ Beeld Jan-Willem de Lange
Tenniscoach Elise Tamaëla: ‘Ik wil dagelijks weten hoe iemand zich voelt.’Beeld Jan-Willem de Lange

Voor Elise Tamaëla (38) is er een ‘op’ de baan en een ‘buiten’ de baan. Binnen de boarding voelt ze zich vrij en ontspannen. “Daar gaat alles soepel.” Wat zich daarbuiten afspeelt, gaat wat minder vanzelf, althans als het gaat om haar nieuwe functie van captain van de Nederlandse vrouwenploeg. Bellen, plannen, vergaderen, de groep toespreken, het is relatief nieuw voor Tamaëla, die vrijdag in Den Bosch debuteert op het bankje naast de baan, als Nederland en Spanje strijden om een plek in het finaletoernooi van de Billie Jean King Cup, tot 2020 bekend als de Fed Cup.

“Juist omdat ik uit mijn comfortzone treed, is het een uitdaging,” zegt de oud-tennisster, die de afgelopen jaren Kiki Bertens bijstond in het slot van haar profbestaan. In november volgde ze Paul Haarhuis op als captain van de landenploeg. “Dit is een mooi vervolg. Het was voor mij makkelijk geweest te zeggen: ik doe het niet, het is te spannend. Eén op één met iemand werken is veiliger. Maar mijn eerste gevoel toen ik werd gevraagd was: supergaaf, spannend. Dus heb ik het gedaan.”

Tussen 2003 en 2007 speelde Tamaëla zelf zeventien partijen in de Fed Cup. Ze vond het prettige onderbrekingen van het individuele leven op de proftour. “Ik reisde regelmatig alleen, dus zo’n week met een heel team, inclusief fysiotherapeut en andere begeleiding, was altijd leuk.” De herinnering die als eerste opborrelt? “Ik werd een keer van de baan geveegd door Caroline Wozniacki, die toen pas 16 jaar was. Ik zei tegen captain Hans Felius: dit meisje is écht goed. Hij zei: nou, jij speelde heel slecht. Binnen een paar maanden stond Wozniacki dik in de top 100.”

Tamaëla wil een captain zijn die dicht bij het team staat. “Ik wil dagelijks weten hoe iemand zich voelt. Iedereen moet zich gehoord voelen. Een geboren leider ben ik niet, maar ik wil graag in gesprek blijven, zorgen voor ontspanning en iedereen helpen zich te ontwikkelen. De mens staat centraal.”

Arantxa Rus, na het vertrek van Kiki Bertens nu de Nederlandse troef in het enkelspel. Beeld AP
Arantxa Rus, na het vertrek van Kiki Bertens nu de Nederlandse troef in het enkelspel.Beeld AP

Tamaëla kiest Rus en Pattinama-Kerkhove
Elise Tamaëla heeft Arantxa Rus en Lesley Pattinama-Kerkhove aangewezen voor de enkelspelen van vrijdag. Rus, de nummer 74 van de wereld, neemt het in de eerste wedstrijd op tegen Nuria Párrizas Díaz, de mondiale nummer 55. Pattinama-Kerkhove, die 141ste staat, treft vervolgens Sara Sorribes Tormo, de enige speelster in Den Bosch uit de top 50: ze staat 49ste. Hartono is aangewezen voor het dubbelspel, met specialiste Demi Schuurs. De wedstrijden beginnen om 14.00 uur.

Dat is de eerste dagen in Den Bosch goed gelukt. Behalve Tamaëla zelf zijn Arianne Hartono en Suzan Lamens, die al meetrainde maar inmiddels officieel bij het team is gehaald, ook rookies. “De sfeer is erg goed, er wordt lekker gewerkt.”

Nu bij Spanje top 10-speelsters Paula Badosa en Garbiñe Muguruza geblesseerd zijn afgehaakt, is Nederland zowaar licht favoriet, denkt Tamaëla. In principe zijn Sara Sorribes Tormo (WTA-49) en Nuria Parrizas Diaz (WTA-55) de enkelspeelsters op de indoor gravelbaan in de Maaspoort.

“Arantxa speelt supergoed op gravel. Als zij haar ding durft te doen, kan ze haar partijen winnen. Maar Aran heeft nu wel een andere rol. Ze stond altijd achter Kiki, nu is ze zelf de kopvrouw. Dat is voor haar ook een uitdaging.”

Inkomstenbron

Winst tegen Spanje betekent dat Nederland een van de twaalf landen is die in november gaat spelen in het lucratieve finaletoernooi. “Zeker voor meiden die zelf moeten investeren in hun sport is dit een geweldige inkomstenbron. Dat geld kun je weer investeren in je carrière.”

Net als het Nederlandse mannentennis zitten ook de vrouwen voorzichtig in de lift. Lamens debuteerde vorige week succesvol op de WTA Tour en is ten opzichte van vorig jaar meer dan tweehonderd plekken gestegen op de wereldranglijst.

Hartono klimt ook gestaag. “Bij de mannen zie je dat ze zich aan elkaar optrekken. Dat hoop ik bij de vrouwen ook te gaan zien. Dat de jongere talenten geïnspireerd raken door Suzan, of een ander. Het gaat bij deze groep ook om geloof. De overtuiging dat je ergens thuishoort.”

Meer over