PlusColumn

Bij Ajax vertrekken de spelers voordat ze zich voortplanten

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Voor de winterstop had journalist Leo ­Verheul een scoop over PSV. Hij had van iemand binnen de medische staf gehoord dat enkele spelers al tijden doodmoe waren omdat zij vader waren geworden in 2016.

Enkele andere spelers hadden nog zeer jonge kinderen. Er werd weinig geslapen bij deze PSV'ers thuis. "Wat een onzin," zeiden de PSV-supporters bijna in koor, "wat een oninteressante scoop."

Maar stel dat de scoop was geweest 'enkele spelers van PSV zijn erg moe omdat ze drie keer per week tot laat in een club hangen', dan hadden mensen dat een logische oorzaak gevonden voor het fut­loze spel. Terwijl een jonge ­vader doorgaans een stuk minder slaap en rust heeft dan een gemiddelde clubganger.

En een of twee spelers die slecht slapen, kun je nog wel opvangen, als het er meer zijn, wordt het een probleem. Er wordt minder scherp gespeeld en getraind. Andere spelers krijgen daar dan ook last van.

Het is toe te juichen dat mannen meer betrokken zijn bij hun kinderen, maar zij krijgen of nemen na een geboorte vaak slechts een paar dagen vrij en gaan daarna weer werken. Met soms maandenlang gebroken nachten.

Bleke, ­magere gezichten hebben de vaders met een baby jonger dan twee maanden. Vaak ­hebben ze het over een soort 'roes' waarin ze verkeren.

Er zijn veel studies gedaan naar de gevolgen van langdurig weinig slaap. Daarom zwoer ik mijn vriend nooit bij een kersverse vader onder het mes te gaan, mocht ik ooit geopereerd worden. Maar ze zijn overal. Het zijn buschauffeurs, piloten, tegenliggers in het verkeer. En ook voetballers.

Bij Ajax vertrekken de spelers gelukkig al voor ze zich voortplanten, maar mochten er binnenkort zwangere voetbalvrouwen bij Ajax zijn, dan moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen. En hun mannen laten slapen. Anders lopen onze jongens er net zo bij als dat groepje PSV'ers de eerste helft van dit seizoen.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over