PlusNieuws

Bestuursraad Ajax ‘diep geschokt’ door gedrag en vertrek Marc Overmars

De Bestuursraad van Ajax, grootaandeelhouder van de club, is ‘diep geschokt’ door het nieuws over het grensoverschrijdend gedrag van technisch directeur Marc Overmars en zijn abrupte vertrek.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat staat in een email van de raad gericht aan alle negenhonderd leden van de amateurvereniging Ajax. ‘Wij leven erg mee met de mensen die zich onveilig hebben gevoeld binnen Ajax, en keuren ten zeerste af wat er is gebeurd.’

De Bestuursraad bezit 73 procent van alle aandelen in Ajax en kan in theorie de club naar zijn hand zetten. In de praktijk bepaalt de directie de gang van zaken en houdt de raad van commissarissen de vinger aan de pols, maar de grootaandeelhouder gaat over benoeming en ontslag van de commissarissen. En met een ‘gouden aandeel’ bewaakt de Bestuursraad de clubcultuur.

De Toekomst

“Voor de kernwaarden van Ajax kun je bij de Bestuursraad aankloppen,” zei voorzitter Frank Eijken in september vorig jaar in Het Parool. “Wij, de vereniging, beschouwen onszelf als cultuurbewaker van de club.”

De negenhonderd leden zijn veelal als vrijwilliger en speler actief op De Toekomst, het trainings- en sportcomplex op een steenworp afstand van de Johan Cruijff Arena. In de mail wijst de Bestuursraad op de mogelijkheid voor mensen die zich onveilig voel(d)en om aan te kloppen bij twee vertrouwenscontactpersonen. Algemeen directeur Edwin van der Sar schreef eind januari iets soortgelijks in een bericht aan alle werknemers.

Ook adviseert de Bestuursraad de leden om geen commentaar te geven op vragen van de buitenwacht over wat er precies is voorgevallen. ‘Het beste wat je kunt doen is dergelijke vragen direct doorsturen naar de persafdeling van Ajax.’

Van der Sar wist niet van seksueel overschrijdend gedrag Overmars

Algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar vertelt het ANP dinsdag dat hij niet wist dat Marc Overmars zich gedurende een langere periode schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Van der Sar kreeg de afgelopen dagen veel mediaverzoeken om zich uit te spreken over het vertrek van de directeur voetbalzaken. Telkens verwees hij echter naar zijn uitspraken die zondag in het persbericht over Overmars’ vertrek stonden. Maar de algemeen directeur wil nu desgevraagd wel kwijt dat hij niet op de hoogte was van het gedrag.

Van der Sar hoorde er pas over nadat hij op 25 januari een mail naar alle werknemers van Ajax had verstuurd. Daarin wees hij iedereen op de aanwezigheid van de vertrouwenspersonen met wie klachten besproken kunnen worden over de veiligheid op de werkvloer.

Meer over