Plus

Besluiteloosheid frustreert top van de eredivisie

De 'Eredivisie nieuwe stijl' komt er niet, tot ergernis van de traditionele topclubs die de zwakkere broeders gebrek aan visie verwijten.

Tim Reedijk & Sjoerd Mossou
Jacco Swart (Eredivisie CV), Edwin van der Sar en Hans Nijland (vlnr) van de Eredivisieclubs tijdens de persconferentie na afloop van de Vergadering van Vennoten over de Veranderagenda. Beeld ANP
Jacco Swart (Eredivisie CV), Edwin van der Sar en Hans Nijland (vlnr) van de Eredivisieclubs tijdens de persconferentie na afloop van de Vergadering van Vennoten over de Veranderagenda.Beeld ANP

Het gelaat van Edwin van der Sar, donderdag op de door de onderhandelingen uitgestelde persconferentie, was veelzeggend. De topkeeper van weleer is maandenlang naar de meest obscure plekken gereisd voor onderhandelingen. En nu, op de dag van de presentatie van de plannen, lag er té weinig resultaat.

Het pakket veranderingen werd vol 'trots en tevredenheid' verkondigd, maar de grootste pijlers van de onderhandelingen (een kunstgrasverbod en een veranderde competitieopzet) haalden de eindstreep niet. En dat leidt tot grote ergernis bij de topclubs, die met name de clubs uit het rechterrijtje besluiteloosheid, visie en daadkracht verwijten.

Dat het logisch is dat een FC Emmen niet stemt voor een eredivisie met zestien clubs valt te billijken. Maar meer blijft de vraag liggen: wat dan wél om de problemen te stoppen?

Minder spannend
Het stadionbezoek loopt terug, de competitie wordt minder spannend met de hegemonie van Ajax en PSV, en de televisie-inkomsten dreigen te dalen. De topclubs voelen zich tegengehouden door nee-roepers die zelf niet met een fatsoenlijk alternatief op de proppen komen.

De jaren van oud-Hollands polderen resulteerden donderdag in slechts een financiële 'aanmoediging' voor de clubs die op kunstgras spelen, om over te stappen op een natuur- of hybrideveld. Geen verplichting, wel een bedrag uit het 'Europese potje' met UEFA-gelden ter hoogte van maximaal 3,5 ton per jaar per club, voor de clubs die het wél doen en uiteindelijk op natuurgras spelen. 'Een meer dan serieuze prikkel', noemde Jacco Swart (voorzitter van de Eredivisie CV) dat.

Toch is het uiteindelijk slechts een noodverband, omdat de meeste kunstgrasclubs, met Heracles Almelo voorop, een stokje staken voor een algeheel verbod van het kunstgras.

Twee teams
Ook de competitie zal grotendeels in zijn huidige vorm blijven doorgaan. Een idee met zestien clubs, met play-offs voor het kampioenschap, strandde in de oeverloze onderhandelingen, waarin de clubs niet tot een consensus konden komen. De enige minieme vorm van verandering zou er kunnen komen na overleg met de Coöperatie Eerste Divisie (CED): of er twee teams direct degraderen en promoveren in plaats van één team.

Gezien de teloorgang van het niveau van de eredivisie is dat in de ogen van de top zorgwekkend. Neem Matthijs de Ligt, die na Excelsior-uit (1-7) zijn beklag deed over het gebrek aan uitdaging. Wordt het op deze manier uitdagender voor hem?

"Nee, dat denk ik niet", vindt Edwin van der Sar, die namens de topclubs naar voren was geschoven in de onderhandelingen. "Een andere opzet had voor een hoop clubs en fans aantrekkelijker geweest. Je had meer weerstand kunnen hebben. Dergelijke stappen hadden meer resultaat kunnen hebben op de toekomst van het Nederlands voetbal."

Zo lag er uiteindelijk een akkoord over 52 maatregelen, variërend van een latere instroming van Europees spelende clubs in de KNVB-beker tot een solidariteitsverdeling van UEFA-gelden van diezelfde clubs voor de andere teams in de eredivisie (vijf procent).

Talenten
Ook komt er een financiële barrière om talenten uit andere Nederlandse jeugdopleidingen over te nemen én ligt er een herenakkoord tussen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht om geen spelers uit elkaars opleidingen te halen. Gebeurt dat wel dan wordt de vergoeding verdubbeld.

"We staan niet op de banken te juichen, maar er wordt wel een flinke prikkel gegeven en er is wel degelijk een stap gezet in het voor Feyenoord heel belangrijke kunstgrasdossier", vindt Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord. "Als we naar een competitie van zestien teams waren gegaan, was er sprake van een revolutie. Nu is het evolutie."

Meer over