Bergsma sprint op imposante wijze naar wereldtitel op mass-start

Jorrit Bergsma won op imposante wijze de mass-start op de WK afstanden in Salt Lake City. Hij sloot aan bij een kopgroepje van vier man en sprintte op knappe wijze naar de wereldtitel. De Canadees Jordan Belchios eindigde als tweede en diens landgenoot Antoine Gélinas-Beaulieu pakte het brons.

Het Parool
Met een vlammende sprint wint Jorrit Bergsma het goud op de mass-start op het WK afstanden. Beeld ANP
Met een vlammende sprint wint Jorrit Bergsma het goud op de mass-start op het WK afstanden.Beeld ANP

De 34-jarige Fries moest heel veel werk verzetten om bij de vroege kopgroep van vier man te komen. Hij sloot vier ronden voor het einde aan en pakte in de laatste ronde brutaal de koppositie. Bergsma, die in de afgelopen dagen niet bepaald een succesvol WK afwerkte, reed daarna op pure kracht en kwaliteit naar zijn eerste wereldtitel op dit olympische onderdeel.

Arjan Stroetinga, de ploeggenoot van Bergsma in het marathonteam van coach Jillert Anema, kwam op driekwart van de race ten val en reed de wedstrijd niet uit. De 38-jarige Fries won de wereldtitel in 2015 en eindigde een jaar later als tweede.

Bergsma, die het niet van zijn eindsprint moet hebben, won eerder dit seizoen de massastart tijdens de eerste wereldbeker in Minsk en eindigde bij de tweede wereldbeker als tweede. Bij de EK vorige maand in Heerenveen kwam hij ten val.

Na zijn vierde plaats in Salt Lake City op de 10.000 meter, de afstand waarop hij titelverdediger was, en zijn achtste plaats op de 5000 meter, was Bergsma op de slotdag van de WK gebrand op revanche. En die kwam er, mede door een vrij onvoorspelbaar wedstrijdverloop waarvan de slimme Fries optimaal profiteerde.

“Het duurde even voordat ik het gat dicht had gereden”, sprak Bergsma bij de NOS stralend. “Maar toen ik er eenmaal bij zat, kon ik even uitrusten en op adem komen. In de laatste ronde kon ik erop en erover gaan. Het was een harde wedstrijd en zo wil ik het precies hebben, anders kan ik niet winnen. Het is fantastisch dat ik dit WK met de wereldtitel heb kunnen afsluiten. Mooier had het niet gekund.”

Bergsma met zijn gouden plak. Beeld ANP
Bergsma met zijn gouden plak.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over