Update

Belkin: 'We gaan op korte termijn in gesprek met Jeroen'

Wielerploeg Belkin heeft woensdag bevestigd dat ploegleider Jeroen Blijlevens voorkomt op de door een Franse senaatscommissie gepubliceerde lijst met dopinggevallen uit de Tour de France van 1998. 'We gaan op korte termijn in gesprek met Jeroen', liet een woordvoerder van de ploeg weten.

Blijlevens als ploegleider van de voormalige Rabobankploeg. Beeld anp
Blijlevens als ploegleider van de voormalige Rabobankploeg.Beeld anp

Blijlevens heeft eerder dit jaar een zogenoemde verklaring van goed gedrag ondertekend waarin werknemers van de grote Nederlandse wielerploegen en wielerbond KNWU verklaren zich nooit met doping te hebben ingelaten. Over de mogelijke consequenties deed Belkin geen uitspraak.

Blijlevens komt voor op een lijst van renners bij wie na een hertest sporen van epo zijn gevonden. De Brabander maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg, die na onder meer een inval in een hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour stapte. Blijlevens was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Andere alsnog betrapte renners zijn onder anderen de Italianen Andrea Tafi en Mario Cipollini, de Deen Bo Hamburger, de Italiaanse tourwinnaar Marco Pantani en de Duitsers Jan Ullrich en Erik Zabel. Voor straf hoeven ze overigens niet te vrezen: de overtredingen zijn verjaard.

Blijlevens had eerder dit jaar voor zijn vroegere daden kunnen uitkomen. De ploegen spraken af bij een bekentenis over een overtreding die dateerde van voor 2008 slechts een schorsing van een halfjaar en een geldboete op te leggen. Het overkwam alleen de Duitser Grischa Niermann, die in dienst is van de wielerbond. Argos-Shimano hield zelf ploegleider Rudi Kemna voor eenzelfde periode aan de kant.

Meer over