Plus

Belgen koel en zakelijk langs Portugal

België blijft op koers voor de eerste grote prijs in de voetbalhistorie. Zondag stootte een ploeg zonder franje de regerend kampioen Portugal van de troon: 1-0.

Leon ten Voorde
Thorgan Hazard viert zijn winnende treffer tegen de Portugezen. Beeld EPA
Thorgan Hazard viert zijn winnende treffer tegen de Portugezen.Beeld EPA

De Belgen hadden de zege vooral te danken aan Hazard. Niet Eden, maar zijn broertje Thorgan oogstte voor de verandering eens het applaus. Met de uitschakeling van Portugal kwam er een vroegtijdig eind aan het toernooi van de 36-jarige Cristiano Ronaldo, die normaal gesproken zijn laatste EK heeft gespeeld. De grote vedette leek op dit EK meer talent dan ooit om zich heen te hebben verzameld, maar in de praktijk was zelden een swingend ensemble zichtbaar. Ook Ronaldo zelf vertrok als een schim door de achterdeur. En als hem iets niet past, dan is het anoniem het podium verlaten.

De Belgen waren gisteravond zeker niet top, maar op hun tocht door het schema bereikten ze wel zonder schade het volgende tussenstation, waar Italië in de kwartfinales wacht. Zou het er dan toch eindelijk eens van komen? De Belgen kwamen sinds 2014 drie keer achter elkaar met een gouden lichting naar een groot toernooi en ook voor 2021 gold vooraf: het is nu of nooit voor de beste generatie die België ooit heeft gehad. Blijft het een elftal van applaus of komt er eindelijk eens een tastbare prijs?

België ligt in elk geval nog steeds op koers na een moeizame zege op Portugal. De titelfavoriet sprankelde geen moment, maar als het moet kan deze ploeg ook kil, koel en zakelijk een klus klaren. Het is een kenmerk van een kampioen.

Zuinigheid voor alles

Het spetterende affiche tussen de nummer 1 van de wereldranglijst en de regerend Europees kampioen was uiteraard groots aangekondigd, maar toen de lampen ontbrandden in het bloedhete Sevilla, bleef de schaduw lang hangen over al die topspelers. Het was zoeken, schaken, schuiven en oppassen; de Rode Duivels waren slordig en kwamen maar niet in het gewenste ritme. De Bruyne leed voor zijn doen veel balverlies, Lukaku werd nauwelijks gevonden en Hazard kwam moeilijk op gang.

De Belgen hebben echter nog een Hazard. Thorgan staat vaak op het tweede plan, maar op dit EK speelt hij vooralsnog een belangrijkere rol dan zijn oudere broer. Vlak voor rust haalde de speler van Borussia Dortmund het slot van de deur met een prachtige schot, dat zwanger van effect binnenviel: 1-0. Grote teams weten doorgaans wel een weg naar de zege te vinden, ook op dagen dat het voetballend allemaal minder is.

Tot aan die 1-0 had Portugal de wedstrijd redelijk onder controle. De kampioen speelde wel als vanouds in de spaarstand, zuinigheid voor alles, maar de ploeg was in de eerste fase van het duel wel het dreigendst. België raakte al meteen na rust de geblesseerde De Bruyne kwijt, maar dat werd gecompenseerd door de steeds beter spelende Eden Hazard. Na de Belgische treffer moest Portugal in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker, maar afgezien van een schot op de paal kwamen er geen grote kansen meer. Zelfs niet voor Ronaldo, EK-topscorer aller tijden.

Meer over