Update

Beckenbauer: Ook verplicht handen schudden na afloop

Als het aan Franz Beckenbauer ligt wordt het handen schudden na afloop van een voetbalwedstrijd ook een goede (verplichte) gewoonte. 'Men kan na het laatste fluitsignaal verzamelen in de middencirkel en samen van het veld af gaan', zei de 66-jarige Duitser na een vergadering van zijn FIFA-Task Force Football 2014. '

ANP/Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Dat deden we al toen ik nog op school zat.'

Een belangrijk thema vandaag was fair-play. 'Heel belangrijk. We hebben de laatste tijd veel afkeurenswaardig gedrag gezien. Voetballers en trainers hebben een voorbeeldfunctie. Daar moeten ze zich naar gedragen', zei 'der Kaiser'.

Hij verwees daarmee naar onder meer het akkefietje tussen Liverpool-spits Luis Suarez en Patrice Evra. De oud-Ajacied weigerde de verdediger van Manchester United ├╝berhaupt een hand te geven, ook voor aanvang.

'Dat moeten we uit het voetbal krijgen', betoogde Beckenbauer. 'Respect moet niet een loos woord zijn.' Hij wilde niet dreigen met sancties bij inbreuk op de code voor fair-play, maar sluit die in de toekomst niet uit.

Een aandachtspunt was woensdag ook de drievoudige bestraffing van een overtreding in het 16 metergebied. De scheidsrechter geeft daarvoor, conform de voorschriften, nu meestal een rode kaart en een strafschop, waarna voor de zondaar ook nog automatisch een schorsing volgt.

Beckenbauer en de zijnen, onder wie de nieuwe leden Abedi Pele en Gheorghe Hagi, zijn van mening dat kan worden volstaan met geel en een penalty, als er tenminste geen sprake is van een doodschop maar bijvoorbeeld van hands.

De commissie wil ook dat er 12 spelers op de reservebank mogen gaan zitten, in plaats van de maximaal zeven nu. Bij een WK is dat al het geval. Voorts zijn er voorstellen gedaan over de verduidelijking van de buitenspelregel en over het uitspelen van gestaakte wedstrijden in plaats van in zijn geheel overspelen.

Op 3 maart buigen de deskundigen van de IFAB, een samenwerkingsverband van de Britse uitvinders van voetbal en de wereldvoetbalbond, zich over de voorstellen. Ook de invoering van de doellijntechnologie staat dan op de agenda.

Meer over