PlusAchtergrond

Bauke Mollema rijdt nu niet voor de ronde maar voor de dagprijzen

Bauke Mollema (34) neemt langzaam afscheid als ronderenner. In zijn nieuwe rol als eendagscoureur staat hij zondag als kanshebber aan de start bij Luik-Bastenaken-Luik.

Daan Hakkenberg
De Tour de France 2020 eindigde voor Bauke Mollema, hier op weg in de tweede etappe, vroegtijdig na een val met als gevolg meerdere breuken in een arm. Beeld BELGA
De Tour de France 2020 eindigde voor Bauke Mollema, hier op weg in de tweede etappe, vroegtijdig na een val met als gevolg meerdere breuken in een arm.Beeld BELGA

Afgestapt in de Ronde van Baskenland, een lekke band die ‘zijn’ Amstel Gold Race om zeep helpt en een anonieme elfde plek in de Waalse Pijl. Een wielrenner die goed wil zijn in Luik-Bastenaken-Luik kan er zomaar onzeker van worden. Maar niet Bauke Mollema, bezig aan zijn veertiende jaar als prof. “Ik heb gedaan wat ik moest doen qua training en geen blessures of ziekte gehad. Ik maak me geen zorgen.”

Op het oog zijn Mollema en Luik-Bastenaken-Luik een perfecte match, in werkelijkheid is de verstandhouding moeizaam. Zijn beste uitslag dateert uit een ander tijdperk. In 2012 reed Mollema in het shirt van Rabobank naar de zesde plek. “Het is raar, want ik vind Luik een mooie koers. Qua beklimmingen moet het mij goed liggen. In de Waalse Pijl heb ik al veel vaker top 10 gereden, terwijl dat maar één inspanning is. Luik is meer een open koers. Je moet inhoud hebben voor de afstand én in topvorm zijn. Ik kijk ernaar uit. Dit jaar heb ik de klassiekers echt aangestipt, maar ook de Olympische Spelen, het EK en in het najaar de Italiaanse wedstrijden.”

In het tijdperk voor Tom Dumoulin was hij de hoop van Nederland in wielerrondes, anno 2021 is Mollema meer en meer eendagscoureur geworden. Succesvol omgeschoold, met zijn monumentale zege in de Ronde van Lombardije als beste bewijs. Ook aankomende Giro zal hij jagen op dagsucces. Voor Mollema is een ritzege in alle drie de grote ronden – hij won al in Tour de France en Vuelta – een doel op zich. De kans is groot dat Mollema deze zomer ook in de Tour het klassement links laat liggen.

Kansberekening

De carrièreswitch is deels ingegeven door kansberekening. Als ronderenner reed Mollema tegen de generatie Contador-Froome, die inmiddels is afgelost door Roglic-Pogacar. Mollema: “Ook ik word natuurlijk een jaartje ouder. In het rondewerk word ik niet meer beter. In etappekoersen is het niveau de laatste jaren zo hoog, dat het überhaupt al lastig is om top 10 te rijden. En ik win liever een rit in de Giro dan negende worden in de Tour.”

Inderdaad, voor Mollema zijn de ereplaatsen in Giro, Tour of Vuelta niet langer heilig. Niet zozeer omdat hij gebukt ging onder het bestaan als ronderenner. Dat de opofferingen en druk hem te veel werden, zoals in het geval van Tom Dumoulin. Want of Mollema nou rijdt als klassementsman of eendagscoureur, druk en verwachtingen glijden van hem af als water van een eend.

Monaco

De vergelijking met Dumoulin gaat sowieso mank, zegt Mollema zelf, hoewel hij in zijn hoogtijdagen als ronderenner met Laurens ten Dam als duo Bau en Lau ook veel aandacht kreeg. “Toen was er wel druk en het was hectisch, maar echt anders dan bij Dumoulin. Zijn prestaties zijn groter. Ik reed daarna ook niet meer voor een Nederlandse ploeg en dat maakt een groot verschil in aandacht vanuit de pers. Zoals ik ook bijna altijd in het buitenland heb gewoond. Eerst Spanje en nu Monaco. Hier herkent niemand mij. In Nederland is het lastiger om over straat te gaan. Pers, druk en verwachtingen heb ik als bijzaak gezien als de weg naar het resultaat. Ik hou dat op afstand.”

Mollema’s klassementsambities mogen voorlopig opgeborgen zijn, de opofferingen worden er niet minder van. Nog altijd is hij maanden ver weg van zijn vrouw Jane, dochter Julien en zoontjes Thomas en Tim. Voor de klassiekers ging hij op hoogtestage en daarna opnieuw voor de Giro. “Ik ben veel weg en dat is voor de rest van het gezin misschien nog wel lastiger dan voor mezelf. Omdat ik een doel heb. Ik heb geluk dat mijn vrouw die opoffering heeft gemaakt. Zo hoop ik nog een paar jaar zo veel mogelijk uit mijn carrière te halen.”

Dit voorjaar kwam Mollema al twee keer juichend over de streep. Winnen maakt opnieuw winnen makkelijker, vertelt hij. “Ik weet niet of ik beter ben geworden als eendagsrenner, maar ik deed het gewoon te weinig. Het maakt het makkelijker wanneer je vaker finales hebt gereden. Je kunt het oproepen om heel diep te gaan of beslissende momenten te herkennen.”

Wegspringen

Inmiddels heeft hij een handelsmerk: wegspringen op een onbewaakt ogenblik. Zo zal het ook moeten op weg naar Luik. “Ik begin niet vaak als topfavoriet aan een wedstrijd, mannen als Rog­lic of Valverde zijn dat meer dan ik ben. Ook voor Luik kun je zo tien man opnoemen die een grotere kans hebben om te winnen, maar dat wil niet zeggen dat ik geen rol kan spelen. Op Roche aux Faucons of de Redoute ga ik ze er niet afrijden, dus moet ik op een tussenstuk gaan als de andere mannen naar elkaar kijken.”

Meer over