Basketbalsters winnen en verliezen bij start WK 3x3 op het Museumplein

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op de eerste dag van het WK in eigen land een duel gewonnen en een duel verloren.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Fleur Kuijt en Natalie van den Adel begonnen op het Museumplein in Amsterdam met een 17-11-zege op Turkmenistan en ‘s avonds verloor Oranje met 13-11 van Hongarije, dat twee jaar geleden nog tweede werd op het WK in Nantes.

Het duel met de Hongaarse vrouwen was tot de laatste seconde spannend. Met het ingaan van de laatste halve minuut stond het 12-11 voor Hongarije, dat met het nodige fortuin in de slotfase nog eenmaal wist te scoren. In de middag had Hongarije al met 15-9 van Letland gewonnen. Letland en China zijn donderdag de tegenstanders van Oranje. Oranje is gewaarschuwd, want China won op de openingsdag met maar liefst 22-5 van Turkmenistan.

De Nederlandse mannenploeg komt woensdag voor het eerst in actie; tegen Zuid-Korea en Servië. De basketballers van Oranje werden tijdens de twee afgelopen wereldkampioenschappen tweede. Beide keren was Servië in de finale te sterk. Het toernooi duurt tot en met zondag.

3x3-basketbal is vanaf 2020 een olympische sport, net als BMX freestyle, skateboarden, (branding)surfen en sportklimmen. Het IOC probeert daarmee de Spelen een eigentijdser imago te geven.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over