Basketballegende Kobe Bryant (41) omgekomen bij helikopterongeluk

Oud-basketballer Kobe Bryant is overleden. De voormalig basketballer van de LA Lakers is zondagochtend omgekomen bij een helikopterongeluk.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De helikopter waar Bryant mee reisde is volgens Amerikaanse media, waaronder de LA Times, zondagochtend lokale tijd gecrasht nabij Calabasas, in de buurt van Los Angeles. Het toestel zou in mistige omstandigheden zijn neergestort op een heuvel en in brand zijn gevlogen. Geen van de negen inzittenden heeft de crash overleefd, bevestigen de autoriteiten uit Los Angeles op Twitter.

Bryant was getrouwd met Vanessa Bryant en heeft vier dochters. Mogelijk was ook een van zijn dochters, de dertienjarige Gianna, aan boord van de helikopter. Bryant en zijn dochter zouden onderweg zijn geweest naar een basketbalwedstrijd van haar.

De jongste dochter van het gezin is nog geen één jaar, zij werd in juni 2019 geboren. Van Bryant is bekend dat hij (ook in zijn jaren als speler) veelvuldig reisde met een privé-helikopter.

All-Star

De 41-jarige Amerikaan wordt gezien als een van de beste basketballers aller tijden. Hij kwam zijn gehele carrière uit voor de LA Lakers, waarmee hij vijf keer de NBA won. Twee keer werd hij uitgeroepen tot MVP (beste speler) van de NBA-finale.

Bryant was de nummer vier op de topscorerslijst aller tijden van de NBA, met 33.643 punten. Tot zaterdag was de ‘Zwarte Mamba’, een van de vele bijnamen van Bryant, nog nummer drie op de lijst, maar hij werd gepasseerd door LeBron James. Bryant feliciteerde James nog met die prestatie.

Bryant werd geboren in Philadelphia, maar groeide deels op in Italië, omdat zijn vader daar profbasketballer was. Hij begon zelf met basketballen op hoog niveau bij de Lower Merion High School, waarna hij in 1996 door de LA Lakers werd opgepikt.

De rugnummers die Bryant droeg bij de LA Lakers, 8 en 24, werden al uit respect voor de legende niet meer gedragen. In zijn 20 jaar durende carrière werd hij 18 keer verkozen in het All-Star team.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Reacties van sporters

De sportwereld is geschokt door de dood van basketballegende Kobe Bryant. Kort nadat TMZ als eerste had gemeld dat Bryant was omgekomen bij een helikoptercrash in Californië kwamen de reacties los. In eerste instantie sprak iedereen de hoop uit dat het nieuws niet waar zou zijn. De autoriteiten bevestigden echter al snel dat Bryant behoorde tot de vijf inzittenden, die allemaal om het leven zijn gekomen. Dat aantal werd later bijgesteld naar negen.

‘Kobe Bryant, je bent een engel,’ schreef de Amerikaanse voetballer Jozy Altidore (ex-AZ). ‘RIP, legend. Zo aardig, je had voor iedereen tijd. Het toonbeeld van klasse en hard werken. Een idool. Mijn gebeden zijn voor zijn familie.’

Lindsey Vonn, de succesvolle Amerikaanse skiester, schreef: ‘Ik heb hier geen woorden voor. Hoe kan dit gebeuren? Ik ben er kapot van. RIP Kobe.’

Heel wat voetbalclubs betuigden ook al snel hun medeleven. Zo publiceerde AC Milan een foto van Bryant, gehuld in het shirt van de Italiaanse club met daarop zijn favoriete nummer 24. ‘We hebben geen woorden om te beschrijven hoe geschokt we zijn door de dood van een van de grootste sporters aller tijden, en een fan van de ‘Rossoneri’. Je zal voor altijd gemist worden, Kobe.’

Eljero Elia verwees naar de bijnaam van Bryant, Black Mamba. ‘RIP #blackmamba. Het leven is niet eerlijk.’ De Spaanse Formule 1-coureur Carlos Sainz schreef: ‘Een grote legende heeft ons verlaten... Rest in peace, Kobe.’

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde eveneens geschokt op het overlijden van Kobe Bryant. “Er zijn berichten dat basketbalgrootheid Kobe Bryant en drie anderen om het leven zijn gekomen bij een helikoptercrash. Dat is verschrikkelijk nieuws”, schrijft hij op Twitter.

Meer over