Basketbalclub Apollo blijft dankzij geldschieters toch in eredivisie

Ondanks een jaar vol financiële problemen, heeft Apollo Amsterdam voor komend seizoen een plek gekregen in de DBL eredivisie, het hoogste basketbalniveau van Nederland. Een geldinzamelingscampagne droeg bij aan het veiligstellen van een plaats in de hoogste competitie.

Thomas Sijtsma
Apollo Amsterdam tegen Feyenoord Basketbal in de Apollohal in Zuid. Beeld BSR Agency
Apollo Amsterdam tegen Feyenoord Basketbal in de Apollohal in Zuid.Beeld BSR Agency

Tot een paar dagen geleden was het onzeker of Apollo nog op het hoogste niveau zou kunnen spelen. De bestuurders schreven de club zelfs al in op een lager niveau, omdat een van de belangrijkste geldschieters, de Rai, zich terugtrok. Door andere sponsoren en andere personen met clubliefde heeft Apollo nu toch voldoende financiële armslag om in het seizoen 2020-2021 te strijden voor de landstitel.

De club dankt op de website de donateurs die samen goed zijn voor 3600 euro, alsmede ook sponsoren die de club uit Zuid blijven steunen. Door het bijeengebrachte geld kon de voorlopige licentie worden afgegeven door de basketbalbond, in september kan die definitief worden.

Meerdere basketbalverenigingen in Nederland hebben het financieel lastig. De basketbalcompetitie stopte in het voorjaar als eerste met alle wedstrijden. Net als Apollo heeft ook Basketball Community Gelderland een voorlopige licentie gekregen. In Den Haag en Almere hopen clubs op het zelfde scenario.

Mooi

Voorzitter Mark van Meggelen noemt de toegang van zijn vereniging tot de eredivisie ‘hartstikke mooi’. “De afgelopen periode was de zwaarste ooit voor onze club. Het kan toch niet zo zijn dat Amsterdam geen club op het hoogste niveau zou hebben? We zijn heel erg gelukkig met deze beslissing.”

Apollo stelde eerder al een nieuwe hoofdcoach aan: Laki Lakner. De Kroaat besteedde de afgelopen maanden al zijn tijd en energie in het vormen van een nieuwe selectie. Of die selectie eredivisiewaardig is, moet nog blijken. “We zijn met zevenhonderd spelende leden een van de grootste verenigingen van Nederland,” zegt Van Meggelen. “Al die jeugdleden willen we perspectief bieden. Gelukkig kan dat nu.”

Apollo Amsterdam ontstond in 2011 uit een fusie van de clubs BV Lely en Mosquitos. Na een jaar promoveerde de club, die thuiswedstrijden afwerkt in de Apollohal, naar de eredivisie.

Meer over