PlusAchtergrond

Barcelona neemt afscheid van Messi, gedwongen door financiële restricties

Lionel Messi vertrekt na 21 jaar dan toch echt bij FC Barcelona, maakte de club gisteren bekend. Een akkoord tussen beide partijen ten spijt: de strenge regels van de Spaanse Liga verhinderden vooralsnog een nieuw contract.

Edwin Winkels
 Messi won de Champions League vier keer met Barça. Beeld REUTERS
Messi won de Champions League vier keer met Barça.Beeld REUTERS

Het lange huwelijk kende precies een jaar geleden even een crisis. Leo Messi wilde plots weg bij FC Barcelona, voelde zich niet meer geliefd door het toenmalige bestuur. Maar een megacontract van 555 miljoen euro in ruim vier jaar stond hem niet toe zomaar op te stappen. Hij bleef, kreeg onder trainer Ronald Koeman weer plezier in het spel, scoorde er opnieuw op los, en had al besloten zijn carrière te beëindigen bij de club waar hij als 13-jarige al terechtkwam.

Beste voetballer ter wereld

Maar nadat voorzitter Joan Laporta de laatste weken had verkondigd dat niemand zich zorgen hoefde te maken over een nieuw contract met de volgens velen beste voetballer ter wereld van de laatste vijftien jaar, viel ineens de bom, met een communiqué van de club dat aankondigde waar zoveel Barçasupporters bevreesd voor waren.

‘Hoewel FC Barcelona en Lionel Messi een akkoord hebben bereikt en de duidelijke intentie hadden om een nieuw contract te tekenen, kan dit niet officieel worden bekrachtigd vanwege financiële en structurele belemmeringen van La Liga. Als gevolg van deze situatie blijft Messi niet verbonden aan FC Barcelona. Beide partijen betreuren het ten zeerste dat de wensen van de speler en de club uiteindelijk niet kunnen worden vervuld.’

Barcelona, dat gistermiddag een gesprek had met de vader van Messi en zijn zaakwaarnemers, doelt in het communiqué op het salarisplafond dat La Liga, de organisator van de Primera División, aan de club heeft opgelegd. Barça mag komend seizoen maximaal 347 miljoen euro aan salarissen uitgeven, terwijl dat tot nu toe het dubbele was.

Daarom is het communiqué ook al uitgelegd als een ultieme poging om druk op de Liga uit te oefenen. Die heeft juist deze week een akkoord gesloten met een investeringsfonds dat 2,7 miljard euro in de Spaanse competitie wil pompen. Maar zonder Messi zou die Primera División flink aan aantrekkingskracht verliezen. En als Messi naar een club in een andere Europese competitie zou vertrekken, zoals Paris SG, dan zou die juist enorm aan aandacht winnen.

Opleving onder Koeman

Barcelona en Messi hadden werkelijk de bedoeling nog minimaal twee jaar verder te gaan met elkaar, ondanks dat hij vorig jaar weg wilde. Sinds zijn opleving onder Koeman won Barça de beker, en Messi zelf daarna ook nog de Copa América met Argentinië.

Mochten ze daadwerkelijk uit elkaar gaan, dan zal dat vooral voor de club en zijn supporters een enorme klap zijn. Nieuwkomer Memphis Depay zal zich er ook op verheugd hebben samen te spelen met zo’n grootheid, zoals Frenkie de Jong al twee jaar deed.

Messi scoorde liefst 672 keer in 778 duels voor FC Barcelona. De 34-jarige Argentijn won 35 prijzen met de club, een groot deel daarvan met zijn maatjes Xavi en Iniesta. Sinds hun vertrek had Messi het al minder naar zijn zin, maar hij zag zich ook niet nog bij een andere Europese topclub spelen. De overgang van Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar Juventus toonde voor hem aan dat zo’n overstap niet eenvoudig is.

Meer over