Bale definitief voor recordbedrag naar Real Madrid

De transfer van Gareth Bale van Tottenham Hotspur naar Real Madrid is officieel. Dat hebben beide clubs vandaag laten weten. Met de overgang van de Welshman is een recordbedrag gemoeid van rond de 100 miljoen euro, al is dat door de betrokkenen nooit officieel bevestigd.

Gareth Bale. Beeld getty
Gareth Bale.Beeld getty

De 24-jarige aanvaller tekent in de Spaanse hoofdstad een contract voor 6 jaar. 'Hij laat ons achter met fantastische herinneringen', zei André Villas-Boas, de trainer van de Spurs. 'Maar wij moeten verder en hij moet verder. Zo werkt dat nu eenmaal.'

De afgelopen weken kocht Tottenham al uitgebreid in om het vertrek van de sterspeler op te vangen. Zo werd de afgelopen week nog de Deen Christian Eriksen van Ajax overgenomen. Eerder haalde de club ook al de Belgisch international Nacer Chadli van FC Twente in huis.

Bij de overgang van Bale schermen de clubs met uiteenlopende bedragen. Vrijwel zeker is dat de deal de grootste transfer tot nu toe is, die de overgang van de Portugees Cristiano Ronaldo van Manchester United naar Real Madrid overtreft. Daarbij ging het destijds (2009) om 94 miljoen euro. Daarvoor stond het record op naam van de Fransman Zinédine Zidane, die voor in 2001 voor 73 miljoen van Juventus naar Madrid verhuisde.

Bale wordt min of meer gezien als de beste voetballer van de wereld, na Lionel Messi van Barcelona en zijn nieuwe ploegmaat Ronaldo. Zijn bekendheid is minder groot. Met Wales kwam hij nooit uit op een internationaal titeltoernooi. Met Tottenham, een subtopper in Engeland, veroverde hij geen grote prijzen.

In 2006 debuteerde Bale op 16-jarige leeftijd in de Premier League bij Southampton. Een maand later werd hij de jongste international ooit voor Wales. In mei 2007 stapte hij over naar de Spurs, hoewel ook Alex Ferguson (Manchester United) en Arsène Wenger (Arsenal) interesse toonden.

Altijd zei hij zich goed te voelen in Londen en niet echt op een transfer te zitten wachten.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp

Top-10 duurste transfers
Gareth Bale is waarschijnlijk de duurste voetballer aller tijden. De speler uit Wales verhuist voor ongeveer 99 miljoen euro van Tottenham Hotspur naar Real Madrid.

De top tien van duurste transfers (officieus):

1. Gareth Bale (Wal) van Tottenham Hotspur naar Real Madrid 99 miljoen in 2013.

2. Cristiano Ronaldo (Por) van Manchester United naar Real Madrid 94 miljoen in 2009.

3. Zinédine Zidane (Fra) van Juventus naar Real Madrid 73 miljoen in 2001.

4. Zlatan Ibrahimovic (Zwe) van Inter naar FC Barcelona 66 miljoen in 2009.

5. Kaká (Bra) van AC Milan naar Real Madrid 65 miljoen in 2009.

6. Edinson Cavani (Uru) van Napoli naar Paris Saint-Germain voor 64 miljoen in 2013.

7. Radamel Falcao (Col) van Atletico Madrid naar AS Monaco voor 60 miljoen in 2013.

8. Luis Figo (Por) van FC Barcelona naar Real Madrid voor 58,5 miljoen in 2000.

9. Fernando Torres (Spa) van Liverpool naar Chelsea voor 58 miljoen in 2010.

10. Neymar (Bra) van Santos FC naar FC Barcelona voor 57 miljoen in 2013.

25. o.a. Marc Overmars van Arsenal naar Barcelona 40 miljoen in 2000.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over