Baldadige anti-Ajax-tweets van doelman Scherpen wijze les

Als 11-jarig jochie liet Emmen-doelman Kjell Scherpen zich in al zijn jeugdige onbezonnenheid op social media op een negatieve manier gaan over de club die hem snel hoopt te presenteren, Ajax.

Tim Reedijk
Kjell Scherpen Beeld anp
Kjell ScherpenBeeld anp

Een deel van de Ajax-supporters vindt nu dat Scherpen niet welkom is in Amsterdam, waarmee de keeper één van de eerste spelers van een generatie is die een stempel opgeplakt krijgt vanwege social media-uitingen in zijn onbezonnen tienerjaren.

'Kut joden', 'lucky Ajax'. De nu 19-jarige Scherpen liet zich in zijn jongste tienerjaren verleiden tot dergelijke baldadige teksten op Twitter. Toen de interesse van Ajax in de keeper van FC Emmen openbaar werd, werden die (inmiddels verwijderde) tweets plotseling opgerakeld. En had Scherpen dus meteen een stempel bij een groepje aanhangers van Ajax.

'Niet welkom'
De fanatieke Ajax-aanhang verenigd in F-SIDE liet in een statement weten niet zitten te wachten op de komst van Scherpen - zoals die ook al kritiek had toen 'Feyenoorders' Kostas Lamprou en Peter Bosz kwamen.

'Jij bent niet welkom in Amsterdam', is de korte maar heldere boodschap voor de keeper, aangevuld met screenshots van Scherpens tweets én een nieuwsitem waarin de doelman zijn voorkeur voor Feyenoord uitspreekt.

Want dat helpt Scherpen ook niet: in interviews heeft de geboren Emmenaar aangegeven zijn doel bij FC Emmen te hebben bereikt. Zijn volgende missie? Vaste doelman worden bij zijn favoriete club Feyenoord.

Daarmee is voor F-SIDE en een groepje andere Ajax-fans de maat vol. Hun club zou volgens hen moeten afzien van Scherpen. Dat terwijl technisch directeur Marc Overmars en consorten hem als een keeper voor de toekomst zien en de transfer zo snel mogelijk willen afronden.

Onvolwassen meningen
Hoogstwaarschijnlijk gaat de kritiek vanuit de aanhang daar niets aan veranderen. Maar wél is Scherpen één van de eerste spelers van een jonge, nieuwe generatie die is opgegroeid met social media en dus al op jonge leeftijd alle gelegenheid kreeg om onvolwassen meningen de wereld in te slingeren.

Voorbeelden van spelers die daar serieus mee geconfronteerd zijn, zijn er nog niet veel. Oud-PSV'er Joshua Brenet, nu speler van Hoffenheim, besloot eens al zijn tweets van vroeger te verwijderen. Hij schold op Twitter geregeld met 'kanker', liet zich negatief uit over homo's en postte ook seksueel gerelateerde berichten.

Tweets werden e-sporter Tony Kok zelfs fataal. Vlak na zijn aanstelling bij PSV doken berichten uit de periode 2010 - 2012 op, waarin hij onder meer 'alle boeren zijn homo's' zei. Ook hij twitterde seksueel gerelateerde berichten.

PSV ontsloeg Kok drie dagen later vanwege 'online gedrag dat ver van de kernwaarden van PSV staat' waardoor 'een vervolg van de samenwerking onmogelijk is'. De Eindhovenaren vonden dat Kok en zijn management te weinig informatie over diens online verleden hadden gemeld, ondanks dat de club ervan op de hoogte was dat Kok een voorkeur had voor Ajax.

De incidenten met Scherpen, Kok en Brenet bewijzen nog maar eens dat je als jonge voetballer maar beter je social media-verleden moet screenen voordat je in het middelpunt van de aandacht komt. Of, zoals Delano Limaheluw van het management van Kok indertijd zei: "Denk alsjeblieft na voordat je iets op het internet gooit. Het kan je jaren later op negatieve wijze blijven achtervolgen."

Lees verder: 'Ajax bijna akkoord over Scherpen'

Meer over