Update

Baansprinter Baugé is wereldtitels kwijt

De Franse baanwielrenner Grégory Baugé moet zijn individuele wereldtitel sprint alsmede het behaalde goud met de teamsprinters inleveren. Dat maakte de internationale wielrenunie UCI vandaag bekend.

De ster van de WK, vorig jaar maart in Apeldoorn, heeft drie keer de dopingregels overtreden. Baugé miste een dopingtest en was twee keer niet beschikbaar binnen 18 maanden waarop de Franse wielerbond FFC hem met terugwerkende kracht voor een jaar schorste: van 23 december 2010 tot 22 december 2011. De UCI meldde daarop dat alle in die periode geleverde resultaten worden geannuleerd.

De sprinttitel in Apeldoorn was de derde op rij voor Baugé bij een WK. Hij versloeg in de finale de Brit Jason Kenny, die zich nu regerend wereldkampioen mag noemen. Diens landgenoot Chris Hoy mag het brons ruilen voor het zilver, de Fransman Mickaël Bourgain (vierde) krijgt alsnog een bronzen plak.

Op de teamsprint waren Baugé, Kevin Sireau en Michael D'Almeida de baas over het Duitse team. Rene Enders, Maximilian Levy en Stefan Nimke krijgen nu het goud. Ook de nummers 3 en 4, Groot-Brittannië en Australië, klimmen een plaats. De overige klasseringen blijven ongewijzigd. Op de teamsprint eindigde Nederland (Hugo Haak, Teun Mulder en Roy van den Berg) als zevende. Van den Berg strandde vroegtijdig in het sprinttoernooi.

Baugé's advocaat trok het besluit in twijfel. 'Het gaat niet om doping. Ze straffen hem voor het niet voldoen aan administratieve verplichtingen. En dat is discutabel omdat hij bij één controle ziek was', zei Jim Michel-Gabriel. Hij laakte verdatder het feit dat de UCI pas nu met de mededeling komt, op een moment dat de tijd om in beroep te gaan verstreken is. Het enige goede nieuws voor Baugé is dat hij kan deelnemen aan de Olympische Spelen.

Meer over