Update

Baanrenner Mulder stopt ermee

Baanwielrenner Teun Mulder stopt als topsporter. De 32-jarige renner uit Zuuk kiest voor een carrière als piloot op de tandem bij de topsportselectie van het aangepast wielrennen, waar hij gaat werken met visueel beperkte renners. Dat heeft wielerbond KNWU donderdag gemeld. De sprinter draait vanaf deze maand mee in het full-time topsportprogramma van bondscoach Eelke van der Wal.

Teun Mulder met zijn bronzen medaille van de Spelen in Londen 2012. Beeld AP
Teun Mulder met zijn bronzen medaille van de Spelen in Londen 2012.Beeld AP

Mulder was naar eigen zeggen na deelname aan drie Olympische Spelen toe aan een nieuwe uitdaging. 'Ik vind het geweldig om mijn topsportbeleving en ervaring te delen aan deze renners', aldus de meervoudig wereldkampioen. Bij de Spelen van Londen won hij brons op de keirin. 'Na Londen ben ik naar Japan gevlogen voor een keirintoernooi. Daar ben ik gaan nadenken over de toekomst. Mijn besluit was vrij snel genomen. Ik wilde nog wel één wereldkampioenschap rijden.' Dat deed Mulder eerder dit jaar in Minsk. Eind vorig jaar was hij al gepolst door Van der Wal.

De sprinter kijkt uit naar zijn nieuwe rol. 'Teamonderdelen op de baan heb ik altijd mooi gevonden. Je doet het echt samen. Het gevoel zal anders zijn, het sturen, het dragen van meer gewicht, maar hopelijk gaan we nog harder dan ik individueel. Het ultieme doel is een olympische medaille in Rio.'

Wanneer Mulder zijn eerste wedstrijd rijdt, is nog niet duidelijk.

Meer over