Voorbeschouwing

AZ ‘thuis’ bij ADO: een vleugje rood tussen het groen-geel

AZ speelt donderdagavond voor het eerst sinds 1981 een Europees thuisduel buitenshuis. Dat voelt een beetje gek in het getransformeerde stadion van ADO Den Haag.

Nik Kok
Voorlopig speelt AZ zijn thuisduels in Den Haag, op 84 kilometer van huis. Beeld ANP
Voorlopig speelt AZ zijn thuisduels in Den Haag, op 84 kilometer van huis.Beeld ANP

Vlak voor het Cars Jeans Stadion wordt een blauwe Uefa-vlag gehesen en binnen is een heuse ‘Kees Kist-lounge’ geïnstalleerd. Op de muren: foto’s van AZ-spelers. Owen Wijndal naast de lift. Calvin Stengs siert de muur naast de trap.

Vier dagen na de bijna-ramp door het instorten van het dak van het AZ-stadion kleurt het groen-gele stadion van ADO Den Haag langzaam een beetje rood voor de return in de Europa League van AZ tegen FC Marioepol. Dat vloekt wel een beetje, weet AZ-trainer Arne Slot. “Maar ik wil benadrukken dat we hier hartstikke gastvrij zijn ontvangen. De mensen van ADO hebben echt hun best gedaan.”

De twee eerder keren dat AZ een Europese thuiswedstrijd niet in Alkmaar speelde, waren beide bijzonder. De return van de Uefa Cupfinale in 1981 was in het Olympisch Stadion. De Europa Cup 1-wedstrijd tegen het grote Liverpool datzelfde jaar ook.

84 kilometer van huis een thuiswedstrijd spelen hoeft niet veel invloed te hebben op het resultaat, denkt Slot. “Uiteindelijk wordt een wedstrijd beslist door individuele ingevingen van spelers. Dat is altijd zo. Ron Vlaar sprak al van een nieuwe energie. We zien het als een soort bekerfinale. Ook al hebben we die recent verloren.”

Gevaarlijke stand

AZ moet vanavond in Den Haag zien te scoren, want in de heenwedstrijd in Odessa – ook al niet de thuishaven van FC Marioepol – kwamen de Alkmaarders niet tot scoren (0-0). Ondanks het grote overwicht. Slot: “Die 0-0 is een gevaarlijke stand, maar met de voorhoede die wij hebben, moeten we toch in staat zijn te scoren. Ik verwacht wel een zelfde soort wedstrijd als de heenwedstrijd.”

AZ-trainer Arne Slot en ADO-materiaalman Rob Ravestein. Beeld BSR Agency
AZ-trainer Arne Slot en ADO-materiaalman Rob Ravestein.Beeld BSR Agency

Dat op kunstgras wordt gespeeld, hoeft geen probleem te zijn volgens Slot, die zelf ook enige invloed had op de keuze voor Den Haag. “Dat heeft nog de minste invloed op het resultaat. Onze jongens zijn gewend om op die ondergrond te spelen.” Met Vlaar, Myron Boadu en Stengs heeft Slot drie spelers met een fors blessureverleden. “Maar mijn medische staf geeft aan dat dat geen probleem moet zijn.”

Slot probeerde zijn spelers de afgelopen dagen zo veel mogelijk buiten de stadionproblematiek te houden. “Het is voor ons eigenlijk de grootste vraag hoelang we nog buitenshuis zullen moeten spelen.”

Meer over