PlusAchtergrond

AZ is weer helemaal terug: ‘Wij willen gewoon lekker voetballen’

AZ is weer een club in volle bloei, zelfs zonder eigen stadion. Tien jaar na het Dirk Scheringadebacle zijn de Alkmaarders terug als een voorbeeldclub in Nederland. ‘We kijken verder dan alleen het veld.’

Nik Kok en Sjoerd Mossou
Myron Boadu en Calvin Stengs (r) tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord die door de Alkmaarders met 3-0 werd gewonnen.  Beeld BSR Agency
Myron Boadu en Calvin Stengs (r) tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord die door de Alkmaarders met 3-0 werd gewonnen.Beeld BSR Agency

Het is donderdag en de avond is al een tijdje gevallen als Louis van Gaal in de bestuurskamer van het Cars Jeans Stadion in Den Haag nog een rondje bitterballen bestelt. John van den Brom, de vorige AZ-trainer, maakt intussen een praatje met wat andere genodigden. Oud-voorzitter Dirk Scheringa blijft ook nog even hangen. Verderop is Co Adriaanse net handenschuddend onderweg naar beneden.

Speciaal voor de wedstrijd tegen Manchester United heeft AZ zijn voormalige boegbeelden uitgenodigd voor een avondje ‘op verplaatsing’ in Den Haag. Vrijwel iedereen is gekomen. De directeuren Robert Eenhoorn en Max Huiberts babbelen met hun gasten na over het gelijkspel.

De algemene teneur over dat resultaat (0-0) heeft aanvoerder Teun Koopmeiners even daarvoor verwoord: “Het gevoel dat we hadden moeten winnen, overheerst. Toen we die ereronde liepen, heb ik toch even flink lopen balen.”

David de Gea liep ordinair tijd te rekken in de slotfase. Blijkbaar was de keeper van United, een club dankzij een jaaromzet van dik 700 miljoen euro bijna dertig keer rijker dan AZ, tevreden met het ene punt. “Dat is toch wel een compliment hè,” zegt Koopmeiners. “Het zegt iets over hoe er naar ons wordt gekeken.”

Brede ontwikkeling

Het is deze maand tien jaar geleden dat de DSB-bank van oud-voorzitter en clubeigenaar Scheringa failliet ging, niet lang na de landstitel van 2009. Een samenloop van omstandigheden waardoor AZ in een diep financieel en organisatorisch ravijn terechtkwam; de club moest zo goed als vanaf de grond weer worden opgebouwd. En deze zomer stortte opeens een deel van het dak in van het AZ-stadion.

Maar kijk nu eens: de ploeg van trainer Arne Slot swingt zowel in binnen- als buitenland. AZ is hip and happening in de eredivisie, met jonge talenten zoals Calvin Stengs en Myron Boadu, en met spelers die zich bovendien voortreffelijk presenteren, zowel op het veld als daarbuiten.

“Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het gedrag van onze spelers, aan wat ze bezighoudt en hoe ze zich in brede zin ontwikkelen,” zegt technisch directeur Max Huiberts. “We kijken verder dan alleen het veld. Ik denk dat je dat bij deze spelers, en bij dit team, wel terugziet.”

Creatieve geesten

Deze week nog was Stengs (20) te gast in cultureel centrum Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, op een discussieavond over talent en creativiteit, samen met interieurontwerper en landschapsarchitect Petra Blaisse. “Omdat ik wil leren hoe je het beste kunt spreken voor groepen mensen,” zegt Stengs.

De voetballer sprak er voor een zaal vol architecten en andere creatieve geesten en vertelde vrijuit over zijn ambities en over hoe hij het voetbalwereldje en het spel zelf beleeft.

Eerder had ook Teun Koopmeiners (21) al blijk gegeven van een brede interesse. Als jeugdspeler volgde hij een communicatiecursus om zijn coach beter te begrijpen. American Football-speler Tom Brady is zijn grote inspiratiebron. Al Koopmeiners’ jeugdtrainers roemen zijn intelligentie en leergierigheid. En zo zijn er meer.

Het verklaart dat de spelers van AZ bijna allemaal in keurige volzinnen spreken, wars van verkrampte clichés of achterdocht, als zij na de wedstrijd tegen Manchester United de pers te woord staan.

Rampspoed

Dat de resultaten uitstekend zijn, en het spel voortreffelijk, helpt natuurlijk. De beginnende hoofdtrainer Slot heeft de lijn voortgezet die hij als assistent van Van den Brom inzette, en met succes. AZ kon ook gestaag verder bouwen; van de sleutelspelers van vorig seizoen vertrok alleen Guus Til.

Bovendien werd een aantal belangrijke mentale barrières doorbroken. Eerst door te overleven tegen Antwerp in de voorronde van de Europa League en vorige week door met 3-0 van Feyenoord te winnen. De ploeg van ‘net niet’ bleek óók topclubs de baas te kunnen. Zelfs in de Kuip.

“Het is echt heerlijk om in dit team te spelen,” zegt verdediger Ron Vlaar. “Een flow als die waar wij nu in zitten, heb ik nog niet vaak meegemaakt. Hooguit in mijn laatste jaar bij Feyenoord en met Oranje op het WK van 2014. Onze uitdaging is dit niveau vast te houden. Zorgen dat we in februari of maart nog net zo stabiel zijn als nu. Daar hameren we bij elkaar steeds op.”

Je zou haast vergeten dat AZ in september nog werd geconfronteerd met materiële, organisatorische en – mogelijk – financiële rampspoed. Toen het dak van het stadion naar beneden kwam, plaatste dat de organisatie van de club voor een regelrechte monsterklus. Alle thuiswedstrijden moesten worden verplaatst, met tal van complicaties tot gevolg. AZ doorstond de daaropvolgende mediahype zonder kleerscheuren. De club leek alleen maar hechter te worden.

“ADO heeft ons fantastisch geholpen,” zegt directeur Eenhoorn, “maar we hebben ook een enorm beroep moeten doen op onze eigen mensen. Van de persafdeling tot de accountmanagers en de materiaalman: iedereen heeft moeten improviseren om de zaak draaiend te houden.”

Naar elkaar toegegroeid

De verwachting was dat AZ op het veld gevolgen zou ondervinden van de gedwongen verplaatsing naar Den Haag, maar volgens Eenhoorn hebben spelers en technische staf geen seconde geklaagd. “Integendeel. Zij voelden ook wat een impact het allemaal had op de rest van het personeel. Daardoor is iedereen alleen maar meer naar elkaar toegegroeid.”

Als geste vanuit de clubleiding gaan nagenoeg alle personeelsleden van AZ in december mee naar Manchester voor de uitwedstrijd op Old Trafford. Tegen die tijd hoopt de club ook weer naar het eigen stadion te zijn teruggekeerd: als deadline wordt gemikt op de thuiswedstrijd tegen Ajax. “Tot die tijd moeten wij ons alleen maar bezighouden met het belangrijkste: voetbal,” zegt Vlaar. “Binnen de groep lukt dat heel goed. Iedereen speelt liever op echt gras, maar we hebben het er nauwelijks over. Dat zegt wel iets. Wij zeuren niet, wij willen gewoon lekker voetballen.”

Meer over