Avonturier en solo-roeier John Fairfax overleden

De avonturier John Fairfax is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij stierf al op 8 februari in zijn woning bij Las Vegas, maar zijn dood is vandaag pas naar buiten gebracht. Fairfax was in 1969 de eerste die solo over de Atlantische Oceaan roeide. Enkele jaren later stak hij ook de Grote Oceaan over.

ANP/AFP/ Redactie

Fairfax werd in Italië geboren als zoon van een Britse vader en een Bulgaarse moeder. Hij groeide op in Argentinië en verdiende een tijdlang de kost als sigarettensmokkelaar in Panama, als visser in Jamaica en op een nertsenboerderij in Argentinië.

In de jaren '60 vestigde hij zich in Londen om zich voor te bereiden op de tocht over de Atlantische Oceaan. Toen men hem vroeg waarom hij dat deed, antwoordde Fairfax: 'Omdat iedereen met een beetje kennis kan zeilen. Ik wil vechten tegen de natuur, primitief en rauw.'

Fairfax begon zijn oversteek over de Atlantische Oceaan op 20 januari 1969. Hij dacht daar toen drie tot vier maanden voor nodig te hebben, maar hij kreeg meer tegenwind dan hij had verwacht. 'Is dit een grap?', schreef hij na 16 dagen in zijn logboek. Hij zat toen nog steeds in de buurt van de Canarische eilanden.

Onderweg at Fairfax gevangen vissen en maaltijden die hij van langsvarende schepen kreeg. Op 19 juli, 180 dagen na vertrek, kwam hij aan in Florida.

In april 1971 begonnen Fairfax en zijn toenmalige vriendin aan de volgende monstertocht, van San Francisco naar Australië. Ze overleefden onderweg cyclonen en aanvallen van haaien. Na 361 dagen kwamen ze aan.

Meer over