Update

Armstrong: Verbruggen actief betrokken bij mijn dopinggebruik

Lance Armstrong is door officials van de internationale wielerbond UCI geholpen bij het gebruik van doping. Dat zegt de gevallen wielerheld in een interview met The Daily Mail, waarvan ook een videofragment is gepubliceerd.

Lance Armstrong. Beeld epa
Lance Armstrong.Beeld epa

Met name de Nederlander Hein Verbruggen zou volgens de Amerikaan een sleutelrol hebben gespeeld in zijn dopinggebruik. Hij zou ervan hebben geweten en hem hebben aangemoedigd om dat te verhullen.

In het interview zegt Armstrong dat hij in 1999, toen Verbruggen voorzitter was van de UCI, in de Tour de France kon doorgaan ondanks een positieve dopingtest na gevonden sporen van het verboden middel cortisonen.

'Hein zei: dit is een groot probleem, een knock-out voor onze sport, zeker in het jaar na de Festina-affaire. We moesten van Hein iets verzinnen', aldus Armstrong, die dat jaar voor het eerst de Ronde van Frankrijk won.

De Amerikaan kwam naar eigen zeggen weg met die positieve dopingtest doordat de ploegarts met terugwerkende kracht een attest uitschreef voor een middel tegen zadelpijn, dat ook cortisonen bevat.

'Denken dat ik officials ga beschermen na de manier waarop ze me hebben behandeld, is belachelijk. Ik heb geen loyaliteit naar ze. Ik ga niet liegen om ze te beschermen. Ik haat ze. Ze gooiden me onder de bus. Ik ben klaar met ze', aldus Armstrong.

Verbruggen, die volgens The Daily Mail niet bereikbaar was voor commentaar, heeft altijd ontkend dat hij zich met dopingzaken heeft ingelaten. In een brief eerder deze maand aan de UCI schreef de erevoorzitter van de bond:

'Ik heb nooit verkeerd gehandeld en mijn geweten is absoluut schoon. Met de kennis van nu, geef ik toe dat ik wat dingen anders had kunnen doen, maar ik accepteer niet dat mijn integriteit in twijfel wordt getrokken.'

De nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson bestempelt in The Daily Mail de aantijgingen van Armstrong als 'zeer ernstig'. Hij pleit voor een snel en grondig onderzoek.

Opvallend is dat Armstrong tijdens het interview met de Daily Mail samenzit met Emma O'Reilly. De Ierse was verzorgster bij het US Postal-team van Armstrong toen de Amerikaan in 1999 zijn eerste Tourzege boekte.

O'Reilly stapte begin 2000 echter op bij US Postal, waarna ze aan een kruistocht tegen het dopingprogramma van het Amerikaanse wielerteam begon. Voor die uitlatingen werd de Ierse door Armstrong en zijn entourage omschreven als een 'hoer'.

'Toen ik die dingen over haar vertelde, had ik heel wat belangen te verdedigen. Maar er zijn geen excuses voor. Het is beschamend', aldus Armstrong. 'Er zijn mensen die mijn verontschuldigingen verdienen en zij is zeker één van hen.'

Armstrong werd vorig jaar na diepgravend onderzoek van het Amerikaanse antidopingbureau Usada ontmaskerd als dopingzondaar en levenslang geschorst. De nu 42-jarige Texaan moest onder meer zijn zeven tourzeges inleveren.

Tijdens zijn veelbesproken bekentenis bij Oprah Winfrey, begin dit jaar, ontkende Armstrong dat hij werd beschermd door de UCI. Tot tevredenheid van Verbruggen, die onder anderen door oud-renners als Floyd Landis en Tyler Hamilton daarvan is beschuldigd. 'Na jaren van verdachtmakingen ben ik tevreden dat deze complottheorieën uiteindelijk niet meer dan theorieën blijken te zijn', zei de voormalige UCI-voorzitter in januari na de dopingbekentenis van Armstrong.

De gevallen wielerheld verklaarde vorige week dat hij volledige openheid wil gaan geven over het dopinggebruik in de sport. 'Ik wil er alles aan doen om dit hoofdstuk af te sluiten en verder te kunnen', zei Armstrong, die beloofde '100 procent transparant en eerlijk' te zijn, mits hij een eerlijke behandeling krijgt.

De Amerikaan hoopt mogelijk dat zijn levenslange schorsing wordt omgezet in een straf voor bepaalde tijd. De nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson riep Armstrong vorige week op om alles te vertellen over zijn relatie met de internationale wielrenunie.

Hein Verbruggen. Beeld ap
Hein Verbruggen.Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over