Plus

Anna van der Breggen neemt op grootse wijze afscheid van de Waalse Pijl

Natuurlijk was Anna van der Breggen (31) al de koningin van Hoei, maar ze deed ook in haar afscheidsjaar nog geen afstand van de troon. Woensdag boekte ze haar zevende zege op rij in de Waalse klassieker.

Daniël Dwarswaard
Anna van der Breggen verslaat de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Beeld AP
Anna van der Breggen verslaat de Poolse Katarzyna Niewiadoma.Beeld AP

Ze weet als geen ander hoe de Muur van Hoei je kan slopen. Maar ze weet ook als geen ander hoe ze die akelig steile heuvel in Wallonië van repliek moet dienen. Al doet het altijd onnoemelijk veel pijn, ook na zoveel overwinningen in de Ardennen.

Anna van der Breggen heeft net haar handen in de lucht gestoken om de zevende zege op rij te vieren, als ze naast haar fiets staat bij te komen. Marianne Vos geeft een elleboogje als felicitatie en zegt, ook nog een beetje naar adem happend, dat ze het ‘superknap’ vindt. Ploeggenote Demi Vollering geeft een knuffel en zegt: “Geniet op het podium straks. Het is de laatste keer.”

Weer gelukt

Overal waar Van der Breggen komt, is de regerend wereldkampioen en olympisch kampioen er voor het laatst als wielrenster. Hoewel het boven op de Muur van Hoei akelig stil is, zwaait Van der Breggen naar de klikkende camera’s. Weemoedig is ze niet, zegt ze. “Ik denk vooral: het is me gewoon weer gelukt op deze berg.”

Weinig wielrenners hebben zo’n bijzondere verhouding met één klasieker. Hoe doet ze dat toch? Natuurlijk, de benen moeten het kunnen, maar het gaat vooral om de kop, zegt ze. “Die zes eerdere zeges hebben mij veel vertrouwen gegeven. Of andersom: het is ook een demotivatie voor de rest. Zo van: daar gaat zij weer. Het is geen wetenschap, hoor, het is zelfs vrij simpel: gewoon hard fietsen”

Was het maar zo simpel, zal de concurrentie denken. Ook deze finale is onderhoudend. Al voor de laatste keer dat ze de Muur van Hoei op moeten, valt Annemiek van Vleuten, die uiteindelijk vierde wordt, aan. Toch valt de beslissing, hoe kan het ook anders, op weg naar Hoei. Van der Breggen wint een prachtige strijd met de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Met een voorzichtig lachje: “Volgend jaar zijn ze van me af. Of ze daar blij mee zullen zijn? Denk het wel toch?”

Geen zwart gat

Van der Breggen wordt na dit seizoen ploegleider bij haar huidige ploeg SD Worx. De beslissing om te stoppen is afgewogen tot achter de komma. Haar maatje en ploeggenote Chantal Blaak sluit, na het klassieke voorjaar van 2022, ook aan als ploegleider. Dat voelt hier in Hoei nu nog ver weg. Maar toch: “Ik wil nog geen ploegleider zijn, maar natuurlijk is het nu anders met die gedachte in mijn achterhoofd. Dan zit ik met Chantal op de hotelkamer en praten we soms al als ploegleiders. Ik vind het fijn om nu al te weten wat de toekomst brengt. Er zal geen zwart gat zijn.”

In haar vooruitblik, een dag voor de Waalse Pijl, toonde ze zich al een beetje de ploegleider. Stiekem had ze het wel mooi gevonden als haar jonge ploeggenote Demi Vollering zou winnen. Als een wisseling van de wacht, die symboliek ziet Van der Breggen zelf ook wel. Vollering voelt zich echter niet top en werkt in de slotkilometers voor haar kopvrouw. Dat is misschien maar goed ook. De koningin van de Waalse Pijl neemt boven op de Muur van Hoei op de mooist denkbare manier afscheid van haar koers.

Roglic komt net tekort

Het debuut van Primoz Roglic (31) in de Waalse Pijl leverde de Sloveense kopman van Jumbo-Visma een tweede plek op. Wereldkampioen Julian Alaphilippe klopte hem op de Muur van Hoei. De derde zege alweer van de regerend wereldkampioen op de steile klim in Wallonië, waar om timing draait. “Misschien ging ik iets te vroeg, ja,” zei Roglic, “maar de sterkste heeft gewonnen. Ik vond het wel mooi om hier een keer te rijden. Die Muur vind ik wel leuk. Ik ben tevreden met mijn vorm.”

Alejandro Valverde, die vijf keer heeft gewonnen in Hoei, werd derde en liet weten misschien volgend jaar tóch door te gaan als wielerprof. Komende zondag, tijdens Luik-Bastenaken-Luik, viert hij zijn 41ste verjaardag. Bauke Mollema was met een elfde plaats de beste Nederlander in Hoei.

Meer over