Amy Pieters terug in Nederland

Wielrenster Amy Pieters wordt donderdag 6 januari door een specialistisch team van Eurocross vanuit Spanje vervoerd naar een ziekenhuis in Nederland, waar de medische behandeling wordt voortgezet.

Het Parool
DENIA, SPAIN - DECEMBER 12: Amy Pieters of Netherlands rides during the training at the Team SD Worx 2022 - Training Camp on December 12, 2021 in Denia, Spain. (Photo by Dario Belingheri/Getty Images) Beeld Getty Images
DENIA, SPAIN - DECEMBER 12: Amy Pieters of Netherlands rides during the training at the Team SD Worx 2022 - Training Camp on December 12, 2021 in Denia, Spain. (Photo by Dario Belingheri/Getty Images)Beeld Getty Images

Deze verplaatsing wordt per vliegtuig gemaakt, meldt de KNWU. De 30-jarige Pieters kwam op 23 december ten val tijdens een wegtraining van de nationale baanploeg, in de buurt van het Spaanse Calp. Ze verloor daarbij het bewustzijn. Een traumahelikopter bracht haar naar het ziekenhuis in Alicante, waar ze een schedeloperatie onderging. Bij die operatie is door de artsen de druk in haar hoofd weggenomen die was ontstaan door de val tijdens een sprinttraining.

Sindsdien werd ze kunstmatig in coma gehouden. Dat zou volgens de doktoren een betere kans op herstel geven. Inmiddels ademt Pieters zelfstandig en is de sedatie afgebouwd. Verder is haar situatie stabiel, maar ongewijzigd. Pas wanneer de renster ontwaakt, kunnen de medici een eerste indruk krijgen wat de gevolgen van de val zijn.

Pieters is een succesvol baanwielrenster, met onder meer drie wereldtitels samen met Kirsten Wild op de koppelkoers. Ook op de weg boekte ze een aantal aansprekende zeges. Zo won ze afgelopen zomer het NK op de weg en veroverde ze in 2019 de Europese titel.

Meer over