Langs de velden

Amsterdams schermtalent Daniël Giacon wint toernooi in Duitsland

Een goed weekend voor de handbalsters van VOC en de voetballers van JOS/Watergraafsmeer, maar zeker voor schermtalent Daniël Giacon.

Curt Simons
Schermtalent Daniël Giacon. Beeld Dora Barens
Schermtalent Daniël Giacon.Beeld Dora Barens

Amateurvoetbal

Voor AFC leek er in de wedstrijd tegen Zwaluwen in de zaterdag hoofdklasse A na twintig minuten niets aan de hand. De ploeg van Benno Nihom stond op dat moment door doelpunten van Thierry van der Kooye (2) en Daan Sutorius met 3-0 voor. In de tweede helft ging het alsnog mis voor AFC.

Zwaluwen won, ondanks dat AFC-doelman Jort Berghuis een strafschop stopte, alsnog met 4-3. AFC staat door de nederlaag op de twaalfde plaats in de zaterdag hoofdklasse A. Swift is, na de 2-1 nederlaag bij Rijsoord tiende.

JOS/Watergraafsmeer (zondag 1A), Ouderkerk (zaterdag 4D) en VVA/Spartaan (zondag 4F) hebben in hun klasse de eerste periodetitel gewonnen.

JOS bleef in de zondag eerste klasse A door een 5-1 overwinning op DEM in Beverwijk Legmeervogels op doelsaldo voor. Ouderkerk greep de zege door een 2-0 zege bij Hertha in Vinkenveen en VVA had aan een 4-0 overwinning thuis tegen Nieuw West genoeg voor de eerste prijs van het seizoen.

De clubs zijn door het winnen van de eerste periode nu al zeker van plaatsing voor de nacompetitie om promotie. Eerder won OFC uit Oostzaan al de eerste periode in zaterdag 3C.

Roda'23 was al zeker van de eerste periode in de zondag derde klasse C. De ploeg van coach Cor ten Bosch verloor zondag de Amstelveense derby tegen Sporting Martinus met 2-1. Ralph Jurka maakte in de blessuretijd het winnende doelpunt voor de bezoekers. Roda'23 blijft ondanks de nederlaag koploper. Sporting Martinus staat met drie punten minder op de derde plaats.

Handbal

De handbalsters van VOC hebben ook de derde topper dit seizoen gewonnen. Na de zeges op titelconcurrenten Dalfsen en Quintus was de regerend landskampioen te sterk voor het ook nog ongeslagen V & L uit Geleen.

VOC kreeg de zege niet cadeau van de tot nu toe dit seizoen verrassende Limburgse ploeg. Bij rust was de stand in sporthal Elzenhagen gelijk: 16-16. Pas in het laatste kwartier van de wedstrijd liep VOC uit naar een 28-21 voorsprong. De Amsterdamse handbalsters lieten vervolgens de teugels vieren en wonnen uiteindelijk met 28-25.

Hockey

De hockeyers van Amsterdam hebben de laatste wedstrijd voor de winterstop verloren. Oranje-Rood was in het Wagenerstadion met 5-4 te sterk. Amsterdam kwam met 3-0 en 5-2 achter, maar knokte zich steeds terug. Een punt zat er echter niet in.

Justin Reid-Ross, Billy Bakker, Mirco Pruyser en Valentin Verga maakten de doelpunten voor Amsterdam, dat op de derde plaats de winterstop ingaat. Pinoké verloor met 4-2 bij Almere (doelpunten Pinoké van Lukas Sutorius en Marlon Landbrug) en staat negende. De competitie wordt 4 maart hervat.

Billy Bakker. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
Billy Bakker.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Korfbal

Blauw-Wit kende met een nederlaag bij TOP in Sassenheim een slechte start van het seizoen. De verliezend finalist van de zaalfinale van vorig seizoen in de Ziggo Dome herstelde zich tegen thuis tegen KCC uit Capelle aan den IJssel. Het werd 33-30 voor Blauw-Wit.

Marc Broere was belangrijk bij de Amsterdammers. De 37-jarige routinier werd topscorer met twaalf doelpunten. Koog Zaandijk staat na twee wedstrijden nog op nul punten. De uitwedstrijd bij Fortuna werd met 27-17 verloren.

Schermen

Schermtalent Daniël Giacon heeft het sterk bezette toernooi om de Esslinger Burg-Cup in Duitsland gewonnen. De pas zestienjarige Amsterdammer was bij het toernooi voor floretschermers tot 23 jaar de sterkste van 120 deelnemers. Giacon versloeg in de finale de twintigjarige Duitse kampioen Fabian Braun.

Giacon staat door zijn zege vijfde op de Europese ranglijst voor floretschermers tot 23 jaar. De schermer van SchermCentrum Amsterdam is volop in voorbereiding op het EK voor floretschermers tot 20 jaar. Dat wordt in maart volgend jaar gehouden in Sotsji in Rusland.

Meer over