Amsterdammer Ntab prolongeert titel op 500 meter

Amsterdammer Dai Dai Ntab heeft bij de NK afstanden in Heerenveen zijn titel op de 500 meter geprolongeerd.

ANP
Dai Dai Ntab. Beeld anp
Dai Dai Ntab.Beeld anp

De 23-jarige sprinter van Team Plantina reed in de twaalfde en laatste rit de beste tijd: 34,67. Hij dook net onder de tijd van teamgenoot Ronald Mulder, die met 34,69 zilver pakte.

Kai Verbij, wereldkampioen en Europees kampioen op de sprintvierkamp, behaalde brons (34,95). Hij rijdt eveneens voor de ploeg van coach Gerard van Velde.

Jan Smeekens, wereldkampioen op de 500 meter, moest genoegen nemen met de vijfde tijd (35,15). De dertigjarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo moest ook ploeggenoot Hein Otterspeer (35,13) nog voor zich dulden.

De top vijf plaatste zich voor de komende vier wereldbekers. Michel Mulder, nog altijd de olympische kampioen op de 500 meter, haalde het opnieuw niet (negende in 35,58). Zijn rentree bij Team Plantina heeft nog niet voor de vereiste ommekeer gezorgd in zijn prestatiecurve, die na Sotsji 2014, met ook brons op de 1000 meter, geen stijgende lijn meer heeft vertoond.

Grote doorbraak
Ntab beleefde vorig seizoen zijn grote doorbraak, zowel nationaal als internationaal. Hij won in december 2016 voor de eerste keer op de 500 meter een wereldbekerwedstrijd, pakte daarna goud op de NK afstanden en zegevierde bij de wereldbekerfinale in maart van dit jaar in Stavanger zelfs twee keer op de 500 meter. Daarmee stelde hij de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

Bij de WK afstanden op de olympische baan in Gangneung ging het echter fout. Hij verknalde zijn WK-debuut door een pijnlijke val. Opvallend genoeg ging Ntab zaterdagochtend tijdens het inrijden opnieuw hard onderuit. De fysieke en mentale schade bleek mee te vallen waarna hij zijn Nederlandse titel alsnog glorieus verdedigde.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over