Plus

Amsterdammer maakt juniorendebuut op Roland Garros

De helft van de Nederlandse tenniswereld haalt z'n neus op voor de capriolen van tennisrebel Deney Wassermann (17). Hij trainde een tijdje bij de bond, maar werd er gek. Deze week maakt hij zijn debuut op het juniorentoernooi van Roland Garros.

Sander Collewijn
Deney Wassermann. 'Hij heeft een groot vertrouwen in zichzelf. Er is nog vreselijk veel te verbeteren, maar we zijn onderweg' Beeld Harmen de Jong
Deney Wassermann. 'Hij heeft een groot vertrouwen in zichzelf. Er is nog vreselijk veel te verbeteren, maar we zijn onderweg'Beeld Harmen de Jong

Deney Wassermann is een hardhitter, op en buiten de baan. "Ik had het totaal niet naar m'n zin bij de tennisbond. Ik moest altijd twee uur lang rally's spelen. Dan zei ik dat ik hoofdpijn had en stapte ik eruit," zegt de 17-jarige rebel zonder blikken of blozen. "Er was geen klik en ik vond het er saai. Ik miste daar de passie. Ik train liever bij mijn eigen tennisschool." Zelfs Roger Federer - de beste tennisser aller tijden - is bij hem niet heilig. "Fan? Mwah. Vroeger misschien. Nu ben ik meer voor Nick Kyrgios."

Stoer doen hoort bij de leeftijd, en zijn karakter. Bij Wassermann is alles zwart of wit. Als je wordt goedgekeurd, hoor je erbij. Als hij je niet vertrouwt, lig je eruit. Dat is wat de mensen om hem heen zeggen, op tennispark Vredenburch in Rijswijk.

Vorig jaar stond de boomlange Amsterdammer op een A-toernooi 4-1 achter in de tweede set en wilde daarom aan de derde set beginnen. Dat kon niet, dus gaf Wassermann de tweede set cadeau, wat tegen de regels is. Hij liet elke service van zijn tegenstander lopen, riep 'mooie bal' en sloeg zelf alleen maar dubbele fouten. Vader Jesko Wassermann moet lachen.

"Zijn moeder kon het niet aanzien. Die is weggelopen hoor. Maar de derde set pakte Deney gewoon met 6-1. Dat is zo typisch Deney." Het zijn dat soort streken die hem bij sommigen in de tenniswereld minder geliefd maken.

Ongelofelijk sterk
Je zou hem de Nederlandse Nick Kyrgios kunnen noemen, het Australische enfant terrible van wie hij zo'n fan is. Eigenwijs maar vooral spectaculair, met veel talent. Op de gravelbanen in Rijswijk traint hij bij tennisschool Intime. Het is een show, die elke dag gratis is te bewonderen.

Op een zonnige dinsdagmiddag schieten forehands met extreem veel effect over het gravel. Bij veel slagen volgt luid gekreun, zeker als hij een punt echt wil winnen. Rackets vliegen door de lucht. Geschreeuw na een punt, om zijn sparringpartner uit te dagen.

Voor een tiener is Wassermann ongelofelijk sterk. 1 meter 93. Service: een raket. Forehand: met loodzware topspin. Voor een 17-jarige heeft hij het lichaam van een oermens.

Flapuit
Hij won de afgelopen maanden bijna elk internationaal jeugdtoernooi dat hij speelde en is met de 24ste plek de hoogste geplaatste Nederlandse jeugdspeler op de wereldranglijst. Hij gaat volledig zijn eigen gang. Zonder steun van de tennisbond. Zelfs nu hem dat geld kost, want bij Jong Oranje blijven was financieel verstan­diger geweest. Maar hij miste een klik en traint liever met zijn eigen, vaste team.

Ex-prof Martijn Belgraver (46) - eigenaar van Intime tennisschool - is zijn trainer, zelf ooit de nummer 216 van de wereld. Hij staat vijf dagen per week met Wassermann op de baan.

24

Deney Wassermann staat momenteel 24ste op de jeugdwereldranglijst en is daarmee de hoogst genoteerde Nederlander.

"Soms word ik helemaal gek van hem. Dan roept hij dingen waar hij later spijt van krijgt. Hij is een flapuit. Heel jong en speels. Hij doet vaak stoer, terwijl hij van binnen een rustige jongen is. Hij maakt altijd veel geluid. De hele familie Wassermann maakt veel geluid. Hij heeft een groot vertrouwen in zichzelf. Er is nog vreselijk veel te verbeteren, maar we zijn onderweg."

Een schoffie
Belgraver kent Wassermann sinds die 11 was en weet dat de jonge tennisser ondanks zijn fratsen ver kan komen. "Als hij hier 's ochtends aankomt, praten we meteen over de wedstrijd die we de avond ervoor hebben gezien. Hij eet, drinkt en slaapt tennis. Hij is verslaafd aan tennisvideo's kijken op YouTube."

Op de trainingsbaan blijft Belgraver de rust ­zelve, terwijl zijn pupil achter hem heel Rijswijk bij elkaar schreeuwt. Het lijkt een goede combinatie.

Ook Noëlle van Lottum ziet gelooft in Wassermann. Ze is de levens- en zakenpartner van Belgraver en de zus van de bekende oud-prof John van Lottum. Ze houdt wel van buitenbeentjes en dus zielsveel van Wassermann. Bijna elke ochtend haalt ze hem op, als hij met de trein vanuit Osdorp naar Den Haag Centraal reist, om te trainen.

"Hij lijkt een schoffie," zegt Van Lottum. "Maar elke keer staat hij daar op het perron met een Starbucks voor me in z'n hand. Terwijl ik er nooit om heb gevraagd. Dat is typisch Deney. Stiekem heel lief, maar met een gebruiksaanwijzing."

Hij traint fulltime voor het vak van tennisprof. Zijn vader heeft een prominente rol in zijn carrière. Het is vooral zijn vader die vragen beantwoord tijdens 'het interview' in Rijswijk. Jesko Wassermann praat, Deney Wassermann observeert vooral en kijkt na zijn eigen training vanuit de knusse houten kantine van het tennispark veel naar buiten, waar zijn broertje staat te trainen. Hij draait zijn hoofd als vanzelf om naar het gravel. Dáár wil hij zijn.

Vol fratsen
Vader Jesko, rasamsterdammer en héél gezellig, is gek op praten. Eigenaar van een bedrijf van glazenwassers. ACE is de naam. Zijn eigen carrière kan vader Wassermann in een paar zinnen samenvatten. Zijn vader wilde niet dat hij glazenwasser werd, maar na een studie belandde hij op kantoor. Dat vond hij niets, dus begon hij toch met lappen. "En ik heb een sterke rechterhand hè, dus ik was ook echt goed."

De manier waarop de familie in contact kwam met de met tennisschool van Belgraver en Van Lottum is ook typisch Wassermann. Vader Jesko: "Deney moest een jeugdtoernooi spelen. Een tegenstander gaf een bal uit en Deney kan niet tegen onrecht, dus die ging achter die jongen aan. Het hele park over. Die moeder werd bang en Noëlle probeerde dat te sussen. Want Deney gaat ver, maar hij heeft het hart op de goede plek. Zo leerden we Noëlle kennen."

De jonge Wassermann zit vol fratsen op de baan, fratsen die al jaren niet meer worden vertoond in het Nederlandse tennis. John van Lottum was een bad boy. Martin Verkerk misschien. Maar die had vooral fratsen buiten de baan. Wassermann is buiten de baan niet extravagant. Op de baan des te meer.

'Braveheart'
Uiteindelijk nekt de financiële druk om te moeten presteren menig Nederlands tennis­talent. Dat zou ook bij Wassermann kunnen gebeuren, hoewel hij overloopt van het zelfvertrouwen. Glazenwasser Jesko Wassermann uit Osdorp is financieel veel kwijt aan zijn tennissende zoon.

Zonder hulp van de tennisbond zijn ze nu op zoek naar sponsors. Dat is geen mak­kelijke opdracht, maar Wassermann heeft iets dat anderen niet hebben: de X-factor. En het ­Nederlandse tennis kan wel wat pit en bravoure gebruiken.

De kracht van Wassermann is dat hij in wedstrijden veel beter is dan trainingen, coach Belgraver. Zijn pupil, die morgen of maandag zijn opwachting maakt in de eerste ronde van het juniorentoernooi van Roland Garros, is niet gespannen voor de eerste grand slam die hij ooit zal spelen. Er komen 110 Nederlandse supporters speciaal voor de tennisrebel naar Parijs. Showman Wassermann kan niet wachten.

In Rijswijk noemen ze hem de 'Braveheart' van de tennisschool. Vader Jesko: "Toen we een paar jaar geleden op de tribune in Parijs naar Dominic Thiem keken, zei Deney opeens: Ik ga ooit Roland Garros winnen. Toen was hij 14."

Reactie van de tennisbond

Alex Reijnders - prestatiemanager van de KNLTB en oud-coach van Paul Haarhuis en Jacco Eltingh - zegt in reactie het volgende over de breuk tussen de bond, Deney Wassermann en tennisschool Intime: "Deney was bijna nooit aanwezig bij de trainingen en we hadden een meningsverschil over de planning van de toernooien. We hebben al langer een andere visie dan de tennisschool. Wij denken veel meer op de lange termijn.

We willen de rugtas van de spelers maximaal voorbereiden op een mogelijke profcarrière. Tennisscholen denken vaak meer op de korte termijn. Wij hebben vaker gesprekken gehad met Intime, maar we hebben ze per september ook niet meer gecertificeerd als tennisschool."

Toch ziet ook Reijnders het talent van Wassermann. "Hij heeft een aantal slagen die hem ver kunnen brengen. Niemand zit in het tennis te wachten op nog meer eenheidsworsten. Maar het fysieke en mentale stuk gaat het verschil brengen. We zijn de eersten die hem een bos bloemen geven als hij Roland Garros wint."

Meer over